26 ianuarie 2022 - 13:58

Semnal de alarmă în zootehnie! ”România riscă să nu poată acorda subvenții în 2021”

România riscă să nu mai poată acorda subvenții pentru sectorul zootehnic în 2021, avertizează fostul președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc. În cadrul expo-conferinței internaționale Meat.Milk 2021, acesta a vorbit despre Regulamentul (UE) 429 din 2016, care a intrat în vigoare în data de 21 aprilie 2021, avertizând că țara noastră nu a făcut pașii necesari pentru a se alinia reglementărilor europene.

”Trebuie să găsim, împreună cu Ministerul Agriculturii și cu ANSVSA, mijloacele ca fermierii să poată comunica și să-și asume și să-și respecte obligațiile pe care le au, pentru a putea să creștem animalele conform legilor și reglementărilor europene. Nu vă ascund faptul că în 21 aprilie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul 429 din 2016, prin care România riscă în 2021, datorită faptului că toate prevederile Regulamentului 429 sunt eco-condiționalități, să nu poată să dea nici un leu subvenții pentru zootehnie, pentru că n-am făcut nimic din 2016 până acum. Am făcut nenumărate adrese depuse la Ministerul Agriculturii, la ANSVSA, la APIA, în care am tras un semnal de alarmă din 2019, când am aflat întâmplător de acel regulament. De atunci tot trag semnale de alarmă. Pe mine m-a speriat cât este de bine scris acel regulament. Nu lasă nicio cale de întoarcere. Ba chiar au mai apărut vreo câteva regulamente delegate pe lângă el, care vin să îl completeze”, a avertizat Claudiu Frânc, fost președinte al FCBR.

Concret, Regulamentul 429 din 2016, numit și ”Legea privind sănătatea animală”, stabilește norme de prevenire și control al bolilor animalelor care sunt transmisibile la animale sau la oameni. Potrivit președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, acest act reprezintă baza pentru cel puțin următorii zece ani în ceea ce înseamnă zootehnie și industrie alimentară.

”Începând cu 21 aprilie 2021, Regulamentul 429 din 2016 și-a intrat în drepturi, precum și cele 10 regulamente delegate. Cu toții trebuie să înțelegem că acest regulament care se numește generic ”Legea sănătății animalelor”, are implicații în mod direct în tot ceea ce înseamnă industrie alimentară. Acest Regulament este baza pentru viitor, pentru cel puțin următorii zece ani. (…) Principalele obiective ale acestui regulament sunt: prioritizarea și clasificarea bolilor de interes pentru UE, depistarea timpurie a tuturor bolilor, notificarea și reacția rapidă, înregistrarea și autorizarea unităților, legătura dintre sănătatea animală și sănătatea publică, legătura dintre sănătatea animală și mediu, siguranța alimentelor și a furajelor, bunăstarea animalelor, rezistența antimicrobiană și securitatea alimentară”, a subliniat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, în cadrul expo-conferinței Meat.Milk.