13 mai 2021 - 06:19

Semnal de alarma ACEBOP! Pericolul care paste fermele si consumatorii din Romania

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul care bate la porțile României. Potrivit unui comunicat de presă al asociației, exploatațiile agricole din țara noastră se află în pericol din cauza gripei aviare, prezentă deja în mai multe state din Uniunea Europeană. 

După cum v-am informat deja zilele trecute, printre țările lovite de acest virus se află și Polonia, o țară de unde se importă cantități importante de ouă și carne de pasăre. În acest sens, fermierii din ACEBOP, prin vocea președintelui oranizației, dr. Mary Pană, cer o serie de măsuri urgente pentru a preveni dezastrul.

”În urmă cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de influență aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017. În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aprox. 400.000 capete.

Autoritățile veterinare din statele membre au început aplicarea de  măsuri pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenței aviare H5N8 în alte exploatații de pasări din statul afectat și din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziționează  păsări, carne și ouă din Polonia. În procent de risc, România este prima pe lista, datorită cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii  de ouă.

Prima restricție corectă pe care o solicităm este  suspendarea achizițiilor de carne și ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, știind faptul că virusul influenței H5N8 poate trece la om.

Această măsură ar trebui secondată de controlul întărit la destinație al cărnii și ouălor de la intrare, respectiv  în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator și retragerea lor de pe piață.

Un recensământ al cantităților intrate în perioada noiembrie-ianuarie și destinația finală ar fi binevenit în eventualitatea unui risc.

Comisia solicită în continuare menținerea unei vigilențe extreme, care ar trebui marcată și de măsuri aplicate la achizițiile intracomunitare, cum spuneam mai sus,  nu numai la supravegherea fermelor din România.

Directiva în discuție prevede derogări de la restricțiile de mișcare a păsărilor, cărnii, ouălor – cu specificația mișcării doar în statul afectat, NU și  în alte state membre.

Dacă în luna decembrie 2019 au fost înregistrate notificări de cazuri de influență aviară slab patogenă de către Franța și Regatul Unit al Marii Britanii, noul an a debutat cu un caz de influență aviară înalt patogenă, în Polonia, care în numai trei zile s-a extins foarte mult.

Acest fapt  îngrijorează fermierii care solicită măsuri urgente, pentru protejarea consumatorilor și fermelor românești. Asocierea pestei porcine africane în evoluție cu afectarea sectorului aviar cu gripă înalt patogenă, ar fi un dezastru pentru societățile producătoare, dezastru care considerăm că poate fi evitat prin acțiuni rapide și ferme”, se arată în comunicatul ACEBOP.