Semintele romanesti vor fi pastrate in cea mai mare Banca de Gene din lume

Două containere conținând 416 probe de semințe extrase din depozitele Băncii de Gene Suceava au luat drumul Norvegiei, pentru conservarea lor în Depozitul Băncii Mondiale din arhipelagul Svalbard, situat la circa 1.300 de km de Polul Nord, scrie monitorulsv.ro

Conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale Suceava (Banca de Gene Suceava) a luat cu ceva timp în urmă decizia punerii în siguranță la Svalbard, în Norvegia, a unei părți a colecției strategice a României, dintr-o responsabilitate față de generațiile viitoare, având în vedere schimbările climatice care au loc astăzi.

Directorul Instituției, Dr. Biolog Silvia Străjeru, a vorbit despre acest moment: ”Este un eveniment pentru Banca de Gene Suceava faptul că am reușit să transmitem acest material pentru conservare, pregătit în două containere, două cutii în care avem 416 probe. Selecția probelor pe care le-am introdus în această colecție duplicat sau de siguranță am făcut-o noi și am trimis-o acolo, beneficiind astfel de condițiile de păstrare din această bancă de gene situată aproape de Polul Nord.Am trimis în primul rând specii importante pentru agricultura României, din două categorii agronomice. Am trimis 312 probe diferite de cereale, în care intră grâu, porumb, orz, ovăz, secară și altele, precum și 104 probe de leguminoase pentru boabe, precum fasole, linte, bob, mazăre, fasoliță și altele. Lista am trimis-o inițial și a fost verificată de cei din cadrul Nordgen, pentru că probele trebuie să aibă caracter unic și nu trebuie să se mai afle într-o altă colecție. Suntem în pregătire să trimitem probe de tomate și alte legume, avem două cutii în pregătire și bineînțeles mai avem multe alte leguminoase pentru boabe rămase. Majoritatea probelor își au originea în România, sunt însă și din alte țări, toate fiind populații locale. Cele două containere au ajuns deja acolo. Au fost introduse în depozit la data de 25 februarie, când a avut loc și un eveniment mediat de primul ministru al Norvegiei, eveniment la care au fost invitați oameni de specialitate, printre care și noi, cei de la Banca de Gene Suceava. Trimiterea probelor acolo s-a făcut pe baza unui contract încheiat între banca noastră și Nordgen, banca care este mandatată de către guvernul norvegian să întrețină relația cu depozitarii, iar probele pot fi retrase doar de către instituția noastră, care suportă și aceste costuri de retragere”.

Banca Mondială de la Svalbard oferă condiții de păstrare pentru o lungă perioadă de timp în condiții de temperaturi scăzute, de -18, -20 grade Celsius, tuturor băncilor de gene sau institutelor care dețin colecții de resurse genetice importante pentru agricultură și alimentație. Depozitul este situat în insula Spitsbergen din arhipelagul Svalbard al Norvegiei, săpat în interiorul unui munte de gresie pentru a asigura păstrarea uscată a locului chiar și după topirea calotelor de gheață. Depozitul este situat la 130 de metri deasupra nivelului mării și are sisteme multiple de securitate, iar semințele sunt conservate în pachete speciale, pentru eliminarea umezelii

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole