SEFUL ROMSILVA: PROGRAM DE IMPADURIRI PE APROAPE 2.600 HECTARE DE CAMPIE

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va aloca în această toamnă circa 10-12 milioane de lei pentru împădurirea unei suprafețe de aproape 2.600 de hectare în zona de câmpie, respectiv în sudul și sud-estul țării, lucrări care se vor finaliza în următoarele două săptămâni, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonțu, la debutul campaniei de împăduri desfășurate pe raza Ocolului Silvic Brănești (Direcția Silvică Ilfov).

„Romsilva are un program de împăduriri la nivelul anului 2017 de 14.250 hectare în fondul forestier public al statului, din care 5.500 hectare sunt împăduriri efective, iar restul regenerări naturale. 85% din programul de regenerare a fost executat în campania de primăvară și acum, în această toamnă, mai avem doar 2.600 de hectare, circa 1.200 prin împăduriri și 1.400 hectare prin regenerări naturale. Apreciem că în următoarele două săptămâni vom realiza acest program. Este o cifră mică pentru noi și pentru că am realizat în primăvară 85% din suprafața programată pentru 2017, este mai ușor în campania de toamnă”, a precizat Pahonțu.

Acesta a subliniat că în campania de toamnă vor fi plantați în jur de 4,1 milioane de puieți forestieri din producție proprie, după ce în campania de primăvară au fost folosiți 29 de milioane de puieți, iar fondurile necesare vor fi asigurate din Fondul de Conservare și Regenerare a Pădurilor.

„Fondurile sunt asigurate dintr-un fond special care se numește din Fondul de Conservare și Regenerare a Pădurilor. Pentru lucrările din primăvară au fost cheltuite 71 de milioane de lei, iar în această toamnă în jur de 10-12 milioane de lei. În general, toamna se realizează lucrări de regenerare la câmpie, acum vor fi în sudul și sud-estul țării, pentru că puieții vor beneficia de aportul hidric de peste iarnă și vor intra în vegetație cu altă vigoare în primăvară. Din punct de vedere tehnologic, în zona de câmpie este mult mai bine toamna, iar în zona de munte, unde folosim rășinoase, lucrările se fac primăvara”, a explicat directorul general al regiei.

Întrebat dacă Romsilva va înființa perdele forestiere în acest an, șeful regiei a menționat că se află în etapa de executare a procedurilor de cadastru în vederea exproprierii pentru o suprafață de 600 de hectare.

„Romsilva are un program foarte îndrăzneț în privința perdelelor forestiere. Noi suntem acum în etapa de de executare a procedurilor de cadastru și a celor juridice în vederea exproprierii. Suntem destul de avansați și sperăm ca în perioada următoare, undeva până în primăvară, o să reușim să punem la dispoziția ministerului documentele necesare pentru 600 de hectare, în vederea inițierii unei Hotărâri de Guvern de expropriere. În general, pe proiectele date de minister suprafețele sunt lângă autostrăzi, A1 și A2. Procedurile de expropriere sunt foarte migăloase, sunt foarte multe etape de parcurs, și practic noi am primit aceste documentații undeva prin vară, în iunie-iulie și noi de atunci ne-am ocupat de ele”, a adăugat Pahonțu.
Campania de împăduriri de toamnă a fost marcată oficial, joi, la Ocolul Silvic Brănești din cadrul Direcției Silvice Ilfov, la eveniment participând alături de directorul general al Romsilva, și Cezar Răduță, director al Direcției Silvice Ilfov, Theodor Chiriac, șeful Ocolului Silvic Brănești, elevi și cadre didactice ale Colegiului Silvic’ Theodor Pietraru’ din Brănești.

În această toamnă, Romsilva mai are prevăzute și completări curente în plantații pe o suprafață de 207 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe alte 141 de hectare.

Programul anual de regenerare a pădurilor de stat administrate de Romsilva prevedere împăduriri pe o suprafață de 14.252 de hectare, din care 8.721 de hectare prin regenerări naturale și 5.531 de hectare prin împăduriri, completări curente în plantații pe 2.589 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 306 hectare.

În campania de împăduriri de primăvară, Romsilva a regenerat 12.100 de hectare, adică 84,9% din programul anual, 7.629 de hectare fiind regenerate natural, iar 4.471 de hectare au fost împădurite. În campania de primăvară au fost plantați 28,9 milioane de puieți, valoarea investițiilor în regenerarea pădurilor de stat ridicându-se la 70,3 milioane de lei.

În ultimii 26 de ani, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva a regenerat natural sau artificial peste 540.000 de hectare păduri de stat.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier național.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole