12 mai 2021 - 18:42

Seful MADR anunta verificari la sange pentru Programul Tomata

Programul tomata stârnește cel mai mare interes în rândul legumicultorilor, de aceea, acesta continuă și în acest an cu câteva îmbunătățiri, a subliniat ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, astăzi, în cadrul audierilor de la Comisiile de agricultură din Parlament.

”Programul Tomata este cel mai de interes, mai ales în zonele legumicole pe care le-am vizitat aproape pe toate. Continuă și-n acest an Programul Tomata, cu câteva îmbunătățiri, zicem noi. Pentru a monitoriza calitatea tomatelor care se oferă populației, beneficiarii vor trebui să dețină un registru de evidență a tratamentelor, adică să-și treacă ce substanțe procură, de unde le procură, și ce substanțe folosesc pentru a trata plantele respective. Ei vor fi instruiți de către cei de la Autoritatea Națională Fitosanitară”, a preciza Oros.

”De asemenea, pentru acuratețea datelor privind suprafețele deținute și cultivate, în așa fel încât să nu mai fie “accidente”, cum mi-au semnalat cei de la direcțiile agricole județene, unde s-au depus doar dosare și nu erau lucrările respective, am cerut o copie a filelor din registrul agricol deschis la primării. Repet, la cererea direcțiilor agricole județene. Verificarea se va face la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării. Perioada de înscriere va fi până-n 15 aprilie și valorificarea producției până-n 15 iunie.  Aceste date le-am stabilit împreună cu beneficiarii acestui Program. Iar cantitatea minimă care trebuie comercializată este de 3 tone la 1.000 de metri pătrați.

Pentru prima parte a Programului, am identificat o sumă de 40 de milioane de euro, urmând ca la rectificarea bugetară să găsim resurse să finanțăm și ciclul 2, la fel cum am făcut în decembrie anul trecut, când am plătit ciclul 2 de producție. Ca un element de noutate, tot așa la cererea beneficiarilor, acolo unde sunt foarte mulți beneficiari, pentru că sunt localități cu câteva sute sau chiar mii de beneficiari, acolo am cerut colegilor mei de la direcțiile agricole și de la Autoritatea Națională Fitosanitară, să se deplaseze la sediiile primăriilor din acele localități, să verifice dosarele și să facă instruirea privind utilizarea produselor de protecție, a declarat miercuri, 19 februarie 2020, ministrul propus al agriculturii, Adrian Oros, în fața comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului”, a mai spus șeful MADR în cadrul audierilor.

Oros a mai precizat că impactul Programului Tomata nu se observă dacă sunt analizate datele privind importul și exportul de tomate românești, adăugând că va continua în acest an și Programul Usturoiul, unde cuantumul subvenției este tot 3.000 de euro/ha și pentru care a alocat mai mulți bani decât anul trecut.

Adrian Oros le-a mai spus membrilor comisiei că, începând cu anul 2021, ajutorul de minimis va fi  plătit fermierilor pentru legume, nu doar pentru tomate sau usturoi.