Șeful APIA, anunț de ULTIMĂ ORĂ – Subvențiile care intră ACUM la plată

O parte din fermierii care au depus cereri unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), își așteaptă încă subvențiile aferente anului 2022. Potrivit instituției, peste 98% dintre plăți au fost efectuate, însă există anumite scheme de plată care au fost blocate până acum.

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a explicat în direct la AGRO TV care este motivul pentru aceste blocaje, dar și când vor ajunge subvențiile respective în conturile fermierilor.

”În ceea ce privește plata aferentă campaniei 2022, ea trebuie finalizată până la data de 30 iunie 2023, dar până în momentul de față, peste 98% din fermieri sunt autorizați la plată și plătiți. În același timp, se mai fac plăți și în această perioadă. Plata ANT-urilor în sectoarele vegetal și zootehnic, care se fac din bugetul anului 2023; de asemenea, sunt plăți și pe celelalte scheme care se fac în această perioadă.

Sunt fermieri care nu au primit banii deloc. A fost o perioadă în care noi am blocat aproximativ 62.000 de fermieri care au avut măsura 10 – agro-mediu și climă și măsura 11 – agricultura ecologică. Aceste dosare au fost blocate la plată pentru că, pe lângă FEGA și FEADR, a mai apărut un fond, fondul EURI, care a necesitat implementarea în sistemul informatic. Această implementare a fost făcută și se fac aceste plăți. Vom debloca toate dosarele, iar fermierii care nu au primit aceste sume vor intra la plată. Îmi doresc ca aceste plăți să fie finalizate până la finalul lunii martie. Dosarele sunt pregătite, astfel încât le vom da drumul în masă și vor fi plătite.

Fermierii trebuie să știe că de la autorizarea la plată până la plata efectivă, adică atunci când ajung banii în cont, este o perioadă de aproximativ 10 zile, pentru că fiind măsurile care se află în portofoliul colegilor de la AFIR, se fac deschiderile către AFIR, AFIR către Ministerul Agriculturii, Ministerul Agriculturii către Ministerul de Finanțe și circuitul înapoi, până ajung banii la noi, iar noi facem plata”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole