13 mai 2021 - 07:18

Seful ANZ anunta masuri drastice: Crescatorii care nu sunt corecti risca puscaria!

Deși efectivul de ovine este pe un trend ascendent în ultimii ani, este nevoie de o nouă strategie pentru a ajunge la preformanță în domeniul ameliorării, este de părere directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Bela Vaida. Invitatul lui Ovidiu Ghinea la ”Agricultura la Raport” a vorbit despre sectorul de ovine și obiectivele pe care le are ANZ în acest domeniu în următoarea perioadă, punând accentul pe rasele autohtone.

”România este o țară cu tradiție în creșterea ovinelor, dovadă fiind faptul că avem și rase autohtone, tradiționale. Din păcate, trebuie să reluăm strategia de creștere, pentru că o perioadă destul de lungă, s-a creat o ruptură.

Din anii 90, până în 2005, a scăzut destul de mult efectivul de ovine. Ceea ce mă bucură este că în ultima vreme a început să crească numărul de ovine la nivel național, creștere care se datorează crescătorilor, pentru că nu le-a fost ușor. Crescătorii de ovine încep să facă o tehnologie modernă, bazată pe o pregătire profesională bună, și încep să facă primii pași în ameliorarea raselor de ovine.

Un obiectiv pe care îl am este să nu ne axăm doar pe rasa țurcană, ci să nu uităm rolul raselor autohtone – merinosul transilvănean, merinosul de palas – care sunt rase de oi cu lână fină, dar cu o carcasă mult mai bună din punct de vedere al calității”, a spus Bela Vaida pentru AGRO TV.

Șeful ANZ a mai vorbit și despre ce înseamnă o ameliorare performantă, avertizându-i pe crescătorii care nu sunt corecți atunci când întocmesc certificatele de origine. Potrivit acestuia, dacă se găsesc falsuri în aceste acte, cei în cauză vor suporta consecințe grave, putându-se ajunge chiar la închisoare.

”Oficial, la nivel național, ameliorarea s-a reînceput acum în jur de 4 ani. Cât am fost în teren în ultima perioadă, e bine că se încearcă această activitate, dar trebuie să știe crescătorii de ovine că ameliorarea nu este doar un cuvânt. Când discuți de ameliorare, începi cu stabilirea obiectivelor, cu analiza efectivului pe care vrei să concretizezi programul, testarea valorii de ameliorare prin descendenți și, în același timp, prin aprecierea valorii ascendenților.

Încă avem mult de lucru, pentru că astăzi discutăm de berbeci cu certificat de orgine. Trebuie să recunosc că am văzut și astfel de berbeci, dar nu de puține ori au fost discuții legate de corectitudinea certificatelor de origine. Noi, la nivelul ANZ, vom încerca să facem o genotipare prin care să stabilim ascendența acestor reproducători cu certificat de origine. Eu am încredere în crescătorii serioși, dar în același timp, cei care nu au fost corecți, vor trebui să și răspundă”, a mai adăugat Bela Vaida.