Șeful ANZ anunță controale în fermele de OVINE și BOVINE

Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) va efectua anul acesta, începând cu luna august, controale în fermele de animale pentru ajutoarele naționale tranzitorii și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. În acest sens, directorul general al ANZ, Bela Vaida, a făcut câteva precizări pentru crescători, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”În momentul de față, ANZ-ul se pregătește deja pentru efectuarea controlului privind formele de plată ANT și SCZ pe întreg sectorul zootehnic unde se face control prin eșantionare de către APIA. Eu am mai spus chestiunea aceasta și o spun și acum. Mă refer acum la specia ovină. Din 2010, toate animalele fătate după 2010 este obligatoriu să aibă două crotalii – crotalia cu microcip și o crotalie normală. Anul acesta vom introduce sistemul de citire a crotaliilor și știți foarte bine că cititorul citește numai crotaliile cu cip. În clipa în care un animal pierde crotalia, crescătorii să nu mai meargă pe varianta ieftină, că așa spune doctorul, și să pună crotalie fără microcip. Crotalia cu microcip este obligatorie, iar dacă noi venim în control și cititorul nu poate citi crotalia respectivă, acel fermier va fi sancționat. Eu nu vreau să par jandarm, dar trebuie să respectăm regulile, pentru că dacă vine auditul extern, el nu în treabă de ce n-ai făcut, el spune să demonstrez că am respectat ce am notificat”, a precizat Bela Vaida pentru AGRO TV.

Directorul general ANZ a vorbit și despre sistemul de control în fermele de bovine. Potrivit acestuia, toate oficiile județene ale agenției vor fi dotate cu cititoare de coduri de bare.

”Aceeași chestiune și pentru crescătorii de bovine. Vom dota toate oficiile județene cu cititoare de coduri de bare, că acolo avem al sistem de identificare, nu cu microcip. Se citește codul de bare, iar cititorul în transformă în număr matricol și imediat îl verifică în SNIA. Așa că eu aș invita toți crescătorii corecți să se pregătească de pe acum, pentru că dacă controlul începe în luna august, prin această metodă nu vom putea scrie din pix numărul matricol”, a explicat Bela Vaida.

Reamintim că ANZ efectuează controale la fața locului pentru următoarele scheme de plată/măsuri de sprijin:

 • ANT 9 – ovine caprine
 • Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru:
  • ovine
  • caprine
  • taurine din rase de carne
  • vaci de lapte
  • bivolițe de lapte
  • viermi de mătase

Înștiințarea controlului la fața locului se face cu cel mult 48 de ore înaintea de declanșarea controlului propriu-zis. Controlul poate fi efectuat și inopinat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole