15 mai 2021 - 19:39

Seful ANSVSA: ”NU interzicem cresterea porcilor in gospodarii”

După cum AGRO TV v-a informat încă de ieri, președintele ANSVSA a publicat un proiect de ordin prin care se aduc modificări la regulile generale de biosecuritate în ceea ce privește creșterea porcilor.

AGRO TV a luat legătura cu șeful ANSVSA, Robert Chioveanu, pentru a aduce clarificări cu privire la această situație.

”ANSVSA nu a dat niciun astfel de ordin. Doar fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, înainte să plece acasă, în noiembrie, a dat un ordin prin care limita gopodăria populației la maximum 5 porci.

ANSVSA a publicat pe site încă din luna noiembrie ordinul privind regulile generale de biosecuritate. Acum, ANSVSA a venit cu modificări și completări suplimentare, în urma dezbaterilor publice, iar ordinul nu se aplică încă, ci este un proiect de ordin aflat în dezbatere publică, în care nu se vorbește despre interzicerea creșterii porcului în gospodăria populației. Ordinul nu prevede că se interzice creștere porcinelor în gospodăria populației.

Dacă citiți cu atenție, o să vedeți că în exploatațiile non-profesionale se interzice doar activitatea de reproducție și mișcarea porcinelor, indiferent de destinație. Obiectivul ANSVSA este acela de a găsi cea mai bună soluție, atât pentru cetățeni, cât și pentru fermieri, atât cei care cresc porcii în gospodării, cât și în fermele comerciale, pentru a reduce la minim aceste pagube economice imense produse de pesta porcină africană.

Acest virus este aproape în fiecare localitate de pe teritoriul României, toate zonele au restricții, doar două județe au mai rămas fără. Virusul evoluează în toată țara. Noi am venit cu aceste reguli generale în dezbatere publică, în urma a cel puțin două luni de zile în care, împreună cu cetățenii, cu fermierii, cu gospodarii, cu asociațiile, cu toți factorii implicați am dezbătut.

Deci nu este un ordin în vigoare, iar creșterea va rămâne valabilă în gosăpodăria populației. Porcul este o tradiție, o activitate a tuturor gospodarilor și aceștia au dreptul să-l crească în gospodărie, dar trebuie respectate niște reguli minime de biosecuritate.

Creșterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, fără a fi sub o formă organizată, fără să fie înregistrată, autorizată, fără crotalii, fără respectarea condițiilor de biosecuritate este interzisă. Vorbim aici de acei porci lăsați liberi. Noi nu mai trebuie să lăsăm acești porci liberi pe câmpii și în tot felul de forme neorganizate, în care să transmită virusul către fermele comerciale și către gospodării”, a declarat Robert Chioveanu în exclusivitate pentru AGRO TV.