Șeful AFIR, informații de ULTIMĂ ORĂ privind fondurile europene pentru fermieri

Noul director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, a fost invitatul realizatorului Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Șeful AFIR a prezentat, cu această ocazie, câteva informații importante pentru beneficiarii și potențialii solicitanți de fonduri europene.

Potrivit directorului general AFIR, unii solicitanți pleacă din start cu o idee greșită în privința accesării finanțărilor, pentru că nu își fac un plan concret de investiții.

”Primul pas pe care trebuie să-l facă un solicitant de fonduri europene este să cunoască foarte bine ce vrea să facă cu aceste fonduri. Țin neapărat să vă spun că există o gândire păguboasă, pentru că primul lucru pe care îl întreabă unii solicitanți este câți bani sunt și ce pot să facă cu ei. Acest lucru nu este în ordine. Un solicitant trebuie să fie foarte bine informat, să știe ce vrea să facă cu aceste fonduri, să puncteze foarte clar informația și să se îndrepte spre sediile noastre din teritoriu. Avem specialiști care pot răspunde tuturor întrebărilor”, a precizat directorul general AFIR, George Chiriță, pentru AGRO TV.

În ceea ce privește măsurile deschise la ora actuală, șeful AFIR a vorbit despre cele două linii de finanțare pe care se mai pot depune proiecte.

”Noi mai avem deschise acum două sesiuni. Una dintre ele este pe submăsura 17.1, prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor; a fost alocată o sumă consistentă, de 16,6 milioane euro și deja s-au depus cereri de finanțare pentru 21,5 milioane euro. Sesiunea este deschisă, o să încercăm prin demersurile pe care le facem să mulțumim toți beneficiarii, să facem plățile pentru toți deponenții de cereri de plată.

Mai avem submăsura 4.1a, investiții în exploatații pomicole. Această submăsură are trei componente: 30,5 milioane euro pe componenta de înființare plantație pomicolă, 7,5 milioane euro pe componenta de înființare pepinieră pomicolă și 10 milioane de euro pentru utilaje de recoltare. Suma totală de 48 milioane euro este aproape atinsă deja, sesiunea este deschisă până în 12 decembrie, deci se mai pot primi proiecte”, a mai subliniat șeful AFIR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole