2 august 2021 - 19:12

Şef-seviciu APIA trimis în judecată pentru luare de mită

politieLa data de 31 mai 2016, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a emis rechizitoriul și a dispus trimiterea în judecată a inculpatei G.C., șef serviciu în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Bistrița Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale).

Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpata, în calitate de funcționar public în cadrul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură — Centrul județean Bistrița Năsăud (șef Serviciu Măsuri Specifice), cu atribuțiuni legate de primirea și soluționarea cererilor cetățenilor pentru acordarea de subvenții pentru agricultură, în perioada 06.06.2014 — 19.06.2014, în baza aceleiași rezoluții infracționale, într-un număr de 10 situații, a primit bani și produse alimentare ce nu i se cuvin, de la 8 persoane, pentru primirea și soluționarea cu celeritate a unor cereri de acordare a subvențiilor pentru deținătorii de animale.

De asemenea, procurorul de caz a încheiat un număr de patru acorduri de recunoaștere a vinovăției, cu inculpații N.T., S.V., K.Ș. și P.S.M.

În sarcina acestora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită, constând în faptul că au dat inculpatei G.C. bani și produse alimentare în scopul de a le prelua și implementa dosare, chiar în situații când acestea nu îndeplineau condițiile pentru a beneficia de subvenții.

Față de cei patru inculpați, procurorul a stabilit pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 3 ani pentru inculpatul N.T. și termene de supraveghere de 2 ani pentru ceilalți inculpați.

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție — Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, în baza ordonanțelor de delegare emise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au efectuat acte procedurale în cauză, respectiv percheziții domiciliare, identificare persoane, audiere martori, ridicare de înscrisuri în vederea probării activității infracționale a inculpatei.