20 octombrie 2021 - 00:52

Sef Romsilva: Cine neaga taierile ilegale de padure, nu cunoaste realitatea

În România există tăieri de lemn neautorizate, iar cine neagă acest lucru nu cunoaşte realitatea românească, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naţionale de Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, într-o conferință de presă.

„În România sunt tăieri neautorizate, iar cine neagă acest lucru nu cunoaşte realitatea românească. Noi vorbim despre ceea ce avem la Romsilva, ce am în grădina mea. În acest moment, datele centralizate de noi arată că avem un volum al arborilor tăiaţi neautorizat undeva la 30.000 mc. Cifra exactă o voi oferi după ce voi avea toate datele. Este o reducere faţă de anul trecut, când aveam 47.000 de metri cubi de lemn tăiaţi fără autorizaţie”, a precizat Mihăilescu.

Potrivit şefului Romsilva, tăierile ilegale de pădure se întâmplă în România în zone în care sunt comunităţi neintegrate care au nevoie de lemn de foc. 

”Eu nu combat cifra de 38,6 milioane de mc, ci o argumentez. Nu eu am stabilit că acea cantitate de lemne este plecată din pădure. Repet, tăierile ilegale de pădure se întâmplă în România în zone în care avem încă comunităţi neintegrate unde au nevoie de lemn de foc şi se mai duc şi mai taie. Aşa a fost incidentul de la Iaşi”, a precizat şeful Romsilva.

Luna trecută, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, susţinea, într-o conferinţă de presă, că, în România, se taie într-un an aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale.

În replică, reprezentanţii Comunităţii Forestierilor – Fordaq şi cei ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva au atenţionat că prezentarea unei viziuni apocaliptice despre starea pădurilor din România nu are o fundamentare ştiinţifică şi este contraproductivă, pentru că deviază atenţia de la măsurile şi politicile publice care ar trebui implementate pentru acest domeniu.