22 octombrie 2021 - 19:22

Șef de cooperativă: fără secetă, agricultorii nu ar fi avut nicio problemă cu pandemia de coronavirus

Liderii de cooperativă spun că agricultorii români ar fi gestionat mult mai bine efectele neplăcute generate de pandemia de coronavirus dacă seceta nu și-ar fi făcut simțită atât de acut prezența.

Afirmația a fost făcută de Ionuț Lungoci, directorul executiv al cooperativei agricole Dobrogea Sud, cu ocazia conferinței „ZF BT Agropower 2021”, citată de Agerpres și preluată de BizLawyer.

Executivul de cooperativă a văzut chiar și o parte bună în pandemia de coronavirus prin finanțarea obținută cu ajutorul IMM Invest.

„Principala oportunitate a fost o relație foarte bună cu banca şi nu am ce reproșa nici statului român. Prin IMM Invest ne-am finanțat reînființarea culturilor pentru 20.000 de hectare. Este o șansă pe care, cumva, ne-a dat-o pandemia.

Dacă noi (…) n-am fi avut secetă, nu am fi avut absolut nicio problemă cu pandemia, pentru că fiecare își vedea de treabă pe câmp, toate lucrurile erau organizate, era suficient să avem o protecție minimală pentru angajați și pentru noi și ne vedeam de treabă”, a precizat oficialul Dobrogea Sud.

Acesta a mai adăugat că băncile sunt deschise să crediteze cooperativele agricole, însă şi acestea din urmă trebuie să dea dovadă că sunt bancabile.

„În mod evident că le refuză băncile dacă ei nu se capitalizează, dacă tot profitul îl mută în ferme sau dacă sunt doar perceptori de cotizații. Cooperativa este văzută ca un SRL, în final”, a punctat totodată cooperatistul dobrogean.

Nu în ultimul rând, Lungoci a susținut ideea că fermierii ar trebui să se asocieze pentru a avea o forță economică și comercială mai mare.

„În ceea ce privește alte oportunități, fiind an de criză, ca și în anii de război, începi să-ți faci planuri, să cauți oportunități, deci sunt sigur că va urma progres, adică valoare adăugată. Fermierii ar trebui să se unească pentru a fi mai puternici”, a conchis Lungoci.

1.800 de cooperative în 2020

Nu mai puțin de 176 de cooperative agricole erau înființate anul trecut, cu 60% mai puțin decât în 2018, când avea să fie atins un prag maxim după criza din 2008-2009. Mai exact, în 2018 au fost înființate 280 de cooperative agricole, iar în 2019 au fost înființate un număr de 190 de cooperative, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Confidas.ro.

La finalul anului 2019, în România erau înregistrate 1.600 de cooperative agricole, din care funcționale 1.419, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care citează Registrul Comerţului (ONRC).

Primele zece cooperative din România au înregistrat în 2019 afaceri totale cumulate de 855,3 milioane lei (aproximativ 180 milioane euro), în creştere cu 2,4% comparativ cu anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice şi a celor oferite de companii.

Pe primul loc în topul cooperativelor din România se află Cooperativa Agricolă Integrată „Ţara Mea”, furnizorul principal al rețelei de hipermarketuri germane Kaufland, înfiinţată în 2015 cu scopul de a creşte producția și consumul de produse româneşti. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 214 milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei, din vânzarea legumelor, fructelor, mierii, lactatelor, produselor din carne de porc şi de pui, pâinii şi produselor de băcănie.

În urmă cu șapte ani, la noi în țară erau circa 700 de cooperative, iar numărul lor s-a dublat până în prezent, potrivit Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Cele mai multe cooperative din ţară se află în judeţele Botoşani, Teleorman şi Dolj şi activitatea principală a acestora este cultivarea cerealelor.

Liderii cooperatiștilor au afirmat nu o dată că, sub această formă, le este mai facil să atragă și să suporte investițiile, să cumpere materii prime mai ieftin, deoarece le iau în cantități mai mari, să comercializeze produsele la un preț corect și să aibă acces în lanțurile mari de magazine și pe piețe externe.

Sursă foto: Ionuț Lungoci, Facebook (caracter ilustrativ)