15 mai 2021 - 21:28

Sef ANZ: ”Subventia nu este suficienta! Situatia este dezastruoasa!”

Situaţia bivolilor este una dezastruoasă la nivel naţional, existând chiar riscul dispariţiei lor, a declarat directorul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela, instituţia pe care o conduce având în vedere unele măsuri pentru refacerea efectivelor de bubaline, transmite AGERPRES.

“Dacă Sălajul era fruntaş la nivel naţional în numărul de bubaline şi România era o ţară cu un efectiv mare de bubaline, în momentul de faţă sunt undeva la 13.000 de capete de bivoli, ceea ce este dezastruos pentru această specie şi rasă. (…) Este o specie autohtonă de care, dacă nu ne vom îngriji, în câţiva ani poate să dispară ca şi rasă recunoscută la nivel mondial”, a precizat Vaida Bela.

El a adăugat că primul pas avut în vedere pentru remedierea situaţiei este activitatea de montă naturală, care necesită bonitarea taurilor de bivoli, după care aceştia să fie autorizaţi zootehnic şi veterinar pentru folosirea ca montă naturală, în centrele de profil.

Un al doilea pas pe care ANZ vrea să-l facă este dezvoltarea unui centru de recoltare şi congelare a materialul seminal, la staţiunea de la Şercaia.

Directorul ANZ a precizat că, în paralel, este nevoie de măsuri de sprijin atât din fonduri europene, cât şi din fonduri naţionale, pentru crescătorii de bivoli.

În acelaşi context, Vaida Bela a precizat că se are în vedere un amplu proces de reorganizare a agenţiei, prin dezvoltarea şi diversificarea activităţilor de ameliorare şi reproducţie în zootehnie, dar şi încheierea unor protocoale de colaborare cu staţiunile de cercetare din domeniul zootehnic, cu facultăţile de zootehnie şi cu liceele agricole.