Chesnoiu, anunț după ședința de Guvern: 2,5 miliarde de euro puse la dispoziția fermierilor!

Nu mai puțin de 2,5 miliarde de euro sunt puse la dispoziția fermierilor prin Programul Rural Invest, a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, informează AGERPRES.

„Programul Rural Invest este un program pe care l-am construit împreună cu fermierii români şi vine ca urmare a dialogului constructiv pe care l-am derulat în ultima perioadă. Aşa cum reiese din toate dezbaterile pe care noi le avem, fermierii români au nevoie de capital ca şi celelalte industrii. Acest capital se va reflecta în asigurarea stabilităţii producţiei agricole şi asigurării necesarului de produse agroalimentare de care populaţia are nevoie. Acest program vizează garanţii de stat de 90% din valoarea oricărui credit contractat de un fermier, rambursarea unui grant de 10% pe întreaga anvelopă financiară contractată şi dobânzi preferenţiale ROBOR plus maximum 2%, aşa cum aplicăm de altfel în toate programele derulate la nivelul Ministerului Agriculturii”, a arătat Adrian Chesnoiu.

Plafonul de garanţii se ridică la 2,5 miliarde de euro și, potrivit ministrului, fermierii pot achiziţiona terenuri agricole, părţi sociale pentru companiile care derulează activităţi agricole, dar pot utiliza bani şi pentru modernizare, retehnologizare şi automatizare, pentru cei din industria alimentară.

De asemenea, cu ajutorul Programului Rural Invest fermierii pot să facă și investiții în sisteme producere a energiei regenerabile.

„Avem nevoie să rămânem competitivi în această competiţie la nivel global, de asigurare a produselor agroalimentare. De asemenea, vizează o componentă extrem de importantă legată de asigurarea independenţei energetice a fermelor, pentru că acolo unde există programe cu finanţare europeană pentru montarea de infrastructură de producere a energiei regenerabile ai nevoie în general de co-finanţare sau de asigurarea unei resurse proprii a respectivelor finanţări”, a precizat Chesnoiu.

- Publicitate -

Potrivit ministrului Agriculturii, Programul Rural Invest urmăreşte refinanţarea creditelor fermierilor şi agricultorilor, achiziţia de terenuri agricole, retehnologizare şi automatizare, securitate energetică. În cadrul programului se vor acorda garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor IMM-urilor care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole