16 mai 2022 - 15:12

Sectorul zootehnic din România, în inferioritate numerică față de Europa

Sectorul zootehnic românesc se află într-o situație dificilă – o spun fermierii din toate ramurile, de la creșterea porcului până la cea a bovinelor. Pentru unii, noul Plan Național Strategic (PNS) reprezenta o speranță că lucrurile se vor schimba, însă la prima vedere, perspectivele zootehniei nu par a fi cele mai fericite.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, realizatorul Constantin Rudnițchi a stat de vorbă cu vicepreședintele Asociației Fermierilor din România, departamentul Zootehnie, Claudiu Frânc. Acesta a explicat cu date concrete de ce sectorul zootehnic se află într-o situație atât de dificilă.

”Dacă vorbim de Pilonul I, în cadrul sprijinului cuplat, în PNDR 2014-2020 zootehnia a avut 83% din fonduri. La ora actuală suntem 50-50 cu sectorul vegetal. În PNDR 2014-2020, am reușit să aducem 50% din banii de investiții din Pilonul II în zootehnie, 50% în vegetal. Aduceți-vă aminte că în 2007-2013, 87% din bani s-au dus în sectorul vegetal. În 2021, am solicitat ca 70% din banii alocați investițiilor din noul PNS să meargă în zootehnie și doar 30% în vegetal, care este destul de bine pus la punct și suferă acum pentru că nu pot să-și valorifice producția în fermele zootehnice.

Din câte am văzut, în Pilonul II din noul PNS, împărțeala este cam de 50% pentru zootehnie, 50% pentru vegetal, ceea ce nu mi se pare corect. Gândiți-vă că în viitorul apropiat, Ucraina trebuie să se refacă. Ea va vinde cereale la un preț foarte mic, ca să câștige banii să se refacă. Dacă ne distruge prețul la cereale și noi nu avem zootehnia în care să valorificăm producția din vegetal, ce vom face, ținând cont de prețurile inputurilor din cultura mare? Trebuie să avem o strategie”, a explicat Claudiu Frânc.

Potrivit vicepreședintelui AFR, România se află într-o inferioritate clară față de statele din vestul Europei în ceea ce privește numărul de animale raportat la suprafața de teren agricol a țării.

”Am făcut un calcul în care am transformat tot ce înseamnă animal de fermă în unitate vită mare (UVM). Știți câte UVM avem în România? 4,4 milioane. Pe când teren agricol avem 15 milioane de hectare, din care 11 milioane arabil. Dacă facem un raport, vedem că avem sub 0,4 UVM/hectar. Știți cât are Belgia? 8,7 UVM/hectar. Suntem foarte deficitari. Vă dau aceste exemple ca să vedem de ce trebuia să gândim altfel direcționarea sumelor în PNS”, a mai subliniat Claudiu Frânc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.