Sectorul creșterii animalelor din România o ia la vale! Date oficiale!

Statictica oficială relevă un lucru este extrem de îngrijorător: activitatea de creștere a animalelor în România o ia la vale!

Datele cu privire la creșterea animalelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că efectivele de bovine, porcine, ovine şi caprine din țara noastră au fost în scădere în 2021, faţă de anul anterior. Ce-i drept, numărul total de păsări s-a majorat cu 8,1%, informează AGERPRES.

Potrivit datelor INS, numărul total de bovine şi efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie), au scăzut cu 3%, respectiv cu 2,8%, la 1 decembrie 2021 faţă de 1 decembrie 2020.

Și numărul total de porcine şi efectivul matcă (scroafe de prăsilă) s-a diminuat cu 4,4%, respectiv cu 5,4%, iar totalul de ovine şi caprine a scăzut cu 3%, în timp ce efectivul matcă (oi, mioare şi capre) a avut un trend descendent de 1,5%.

În schimb, numărul total de păsări şi de păsări ouătoare adulte au crescut cu 8,1%, respectiv cu 14,9%.

Datele INS cu privire la sectorul creștererii animalelor din România relevă că, în perioada 2006 – 2021, efectivele de bovine au scăzut continuu, până la aproape două milioane de capete. Începând cu anul 2011, până în 2021, efectivele de bovine s-au menţinut la un nivel relativ constant, reprezentând 62% în anul 2021 faţă de anul 2006.

În privința efectivului de porcine scăderea a fost mai drastică: 53,1% în 2021 comparativ cu anul 2006.

Efectivele de ovine şi caprine au fost, însă, în creştere, potrivit statisticii oficiale, atingând în anul 2021 un nivel de 11,536 milioane de capete, respectiv cu 37,2% mai mult faţă de datele din urmă cu 15 ani.

În sectorul creșterii animalelor la nivel european, România s-a clasat anul trecut pe locul 10 în UE la efectivele de bovine, după Franţa, Germania, Irlanda, Spania, Polonia, Italia, Olanda, Belgia şi Austria. În acelaşi timp, ca densitate la 100 de hectare teren, ţara noastră s-a aflat pe locul 20, fiind urmată de Grecia şi Bulgaria.

La efectivele de porcine, România a ocupat locul 9 în UE, după Spania, Germania, Danemarca, Franţa, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia. Ca densitate la 100 de hectare de teren, locul ocupat a fost 18, înaintea Greciei, Slovaciei, Lituaniei şi Bulgariei.

În privința efectivelor de ovine şi caprine, stăm ceva mai bine. România s-a situat pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia. Tot poziţia a treia a ocupat-o și în privinţa densităţii la 100 de hectare de teren, după Grecia şi Spania.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole