Cultivarea afinelor a devenit o activitate profitabilă pentru un fermier din județul Dâmbovița. „Deși drumul spre succes a fost mai lung, așteptarea nu a fost în zadar”, spune fermierul.
Ghiță Ion din comuna Bucșani, a înființat o plantație de afini în 2014, și astăzi se extinde pe o suprafață de aproximativ 5.000 m² și include soiuri precum Chandeler și Merry Berry importate din Olanda, dar și soiuri românești din Bilcești
Fermierul ne-a explicat că afinele încep să producă fructe după trei ani. „În anul 2 după plantare trebuie să tăiem floarea pentru a face planta mai viguroasă, altfel fructifică mai puțin. Abia din anul 3 poți avea cantitatea de fructe pe care ți-o dorești. Anul acesta am obținut o producție de 3-4 tone de fructe pe suprafața pe care o dețin”.
Pentru a avea o cultură de afin sănătoasă, este esențială aciditatea solului
„PH-ul solului trebuie să fie până în 6 pentru a fi adecvat. Pentru plantare, se sapă o groapă în care se pune rumeguș de conifere, amestecat cu nisip. Irigarea se face prin picurare, iar la rădăcini se pune folie pentru a preveni creșterea buruienilor. Culesul se face bob cu bob și poate dura până la 10 treceri pentru fiecare planta”, a explicat Ghiță Ion.
O plantație de afin poate fructifica timp de 20-25 de ani, iar investiția inițială pentru o suprafață de 5.000 m² poate ajunge la aproximativ 10.000 de euro.
Clienții nu fac diferența
Fermierul a observat că, deși afinele de cultură și cele de pădure au aceleași proprietăți, clienții preferă adesea afinele de pădure. „La noi nu este încă promovată cultura de afin. Mulți dintre clienți caută afine de pădure, deși cele de cultură au aceleași beneficii. Mulți colegi fac afinată sau dulcețuri pentru a valorifica producția nevândută”.
Ghiță Ion are planuri mari pentru viitor, speră să achiziționeze un utilaj de sortare și să construiască un puț pentru a facilita irigarea. „Sperăm să putem construi și un puț pentru a fi mai ușor de irigat”, a punctat fermierul.