22 ianuarie 2022 - 17:47

VIDEO Toate secretele despre altoirea pătlăgelelor vinete, explicate pas cu pas

Printre speciile de legume care pot fi altoite se numără și pătlăgelele vinete. Tehnologia de obţinere a răsadurilor altoite implică mai mulți pași, care trebuie realizați cu mare atenție. Se începe cu însămânţarea portaltoiului, însămânţarea altoiului, altoirea şi formarea calusului, iar apoi transferul răsadurilor din tunelul de calusare în spaţiul de creştere. Data semănatului altoiului, comparativ cu cea a portaltoiului, se realizează pe baza unui test de germinaţie. Perioada optimă pentru altoire este atunci când tulpina portaltoiului şi a altoiului sunt relativ egale în grosime. 

Dintre avantajele folosirii plantelor altoite se pot enumera toleranţa/rezistenţa la boli şi dăunători de sol, creşterea randamentului la unitatea de suprafaţă, dobândirea unor caractere de rusticitate prin creşterea vigorii plantelor și nu în ultimul rând o rezistenţă ridicată la stresul hidric şi la un grad mai mare de salinitate a solului.

Un doctorand de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, specializarea horticultură, ne arată pas cu pas cum se realizează altoirea pătlăgelelor vinete.