Grija faţă de păsările crescute în curte se va reflecta întotdeauna în calitatea produselor pe care ni le oferă. Găinile încep să ouă atunci când ajung la aproximativ 20 de săptămâni. Însă, până atunci au nevoie de o dietă echilibrată, cuibare curate şi sigure şi suficientă lumină, printre multe altele. Iată câteva dintre lucrurrile de care trebuie ţinut cont pentru ca găinile să ofere în fiecare zi ouă de cea mai bună calitate.
Hrana de bază a unei găini
Pentru ca o găină ouătoare să producă în fiecare zi ouă bogate în nutrienţi este esenţial să aibă parte de o dietă cu un nivel adecvat de proteine, carbohidraţi, grăsimi, minerale şi vitamine. Pentru exemplarele mai mari de 16 până la 20 de săptămâni, experţii recomandă în general o raţie zilnică echilibrată, care să conţină 16 până la 18 % proteine şi aproximativ 3 % calciu, care să asigure oului o coajă puternică. Mulţi crescători hrănesc găinile şi cu carapace de scoică pisată pentru un aport mai mare de calciu.
Importanța apei
Găinile ouătoare au nevoie de o rezervă constantă de apă proaspătă şi curată. Aceasta nu numai pentru susţinerea a numeroase funcţii fiziologice, ci şi datorită faptului că jumătate din compoziţia oului este apă. Fiecare crescător de găini trebuie să se asigure că acestea au la dispoziţie o sursă de apă verificată în perioadele calde, în caz contrar producţia de ouă se va micşora semnificativ.
Integral pe fabricadecarne.ro
