Seceta și mistreții, subiect de discuție între Ciolos și agricultori

 Premierul și reprezentanți ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli au stat față în față la Afumați – Ilfov.
wild-pigs-1332260_1280
Agricultorii i-au transmis lui Dacian Ciolos că au nevoie de proceduri simplificate în ceea ce privește accesarea de fonduri nerambursabile sau plata subvențiilor
„Nu s-au cerut bani mai mulți. S-au cerut, în general, proceduri mai puține, mai clare, s-a cerut simplificare. Discuțiile au fost în jurul chestiunilor legate de riscul de secetă și irigații. Ministrul Irimescu a venit cu explicațiile legate de stadiul proiectelor de irigații și propunerile pe care noi le avem și pentru a compensa parțial pierderi datorate secetei. Am discutat și despre soluții pe termen lung, anume crearea unui fond mutual cu sprijinul PNDR și cu participarea fermierilor care în anii următori ar putea să rezolve mai simplu astfel de riscuri de calamităti naturale”, a declarat premierul Dacian Ciolos.
Evident, fiermierii nu ratat ocazia și i-au atras atenția premierului despre modul anevoios în care s-au plătit subvențiile. „Am discutat foarte mult de măsuri fiscale care au vizat Ministerul Finanțelor și ANAF, unde am ajuns la concluzia că sunt câteva lucruri care trebuie clarificate în perioadă următoare și legat de relația dintre fermier și cel care arendează terenul și legat de obligațiile privind plată TVA, modul în care se colectează TVA, posibilitatea de a compensa pe viitor datorii pe care agricultorii le au la stat cu subvenții pe care statul le datorează agricultorilor și care, cateodată, sunt în intarziere”, a adăugat prim-ministrul.
Prezent la Afumați, Laurențiu Baciu, presdintele Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a semnalat faptul că animalele sălbatice au început să facă pagube la fel de însemnate precum cele generate de secetă și a cerut că Ministerul Mediului să intervină.
„O altă problemă discutată a fost distrugerea culturilor de porumb de porcii mistreți. Îmi pare rău că nu am avut un răspuns concret și am fost trimiși la lege, că și cum legea nu este dată tocmai pentru a reglementa o necesitate. Eu sper că și cu ajutorul premierului și cu insistențele noastre la Mediu (Ministerul Mediului – n.r.) să intrăm în normalitate. E un fenomen, a ajuns porcii să facă concurentă la secetă în ceea ce inseamnă distrugerea culturilor de porumb. E vorba de porcul mistret”, a declarat Baciu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole