Temperaturile în creştere afectează tot mai multe culturi, mai ales din Sudul ţării, aşa că fermierii să aşteaptă ca în 2016 să obţină producţii mai mici decât cele estimate.
Totuşi, dincolo de secetă, fermierii văd că au de înfruntat un pericol şi mai mare: al scăderii preţurilor. În aceste condiţii chiar şi producţia de grâu, care a fost bună şi neafectată de lipsa de apă, nu va fi rentabilă pentru ei, după cum a declarat pentru agro-tv.ro, preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru.
„Este secetă în Sud Estul României, dar gradul de dăunare pe fiecare cultură în parte diferă de la caz la caz, de la zonă la zonă. Un lucru este clar:nu pierdem în totalitate producţiile, dacă aşteptam la porumb 10 tone, vom avea 6 tone, cu nişte preţuri mici. Vom avea pierderi şi la floarea soarelui, fiindcă preţurile sunt la 1,30 lei. Ţinând cont de seceta asta foarte agresivă, ne putem aştepta ca să apară ofilirea, iar seminţele să fie seci, adică să fie şi mai prost cotate”, a explicat preşedintele Pro Agro.
Cum nici pentru culturile bune, fermierii nu au reuşit să obţină preţuri mai bune, profitul lor ar putea să fie inexistent în 2016.
„La grâu este o situaţie atipică: producţiile au fost bune, dar preţurile au fost 15-20% mai mici decât anul anterior, aşa că sporul de producţie a fost compensat de un preţ mic, aşa că nu se poate vorbi despre profit. Cea mai mare problemă a noastră este că la nivelul Mării Negre au fost mereu cele mai mici preţuri, iar noi avem mult de pierdut din această cauză”, concluzionează Dumitru.
