27 mai 2022 - 09:53

Seceta naruie productia de cartofi

Conform directorului adjunct al Direcţiei Agricole Judeţeană Braşov, Mihail Gyero-Popa, anul acesta, producția de cartofi obținută în județul Brașov (ce a înregistrat o recoltare pe 40% din suprafața cultivată), va fi în toamna curentă sub cea obținută în anul precedent.

Situații asemănătoare urmează să fie înregistrate și la sfeclă, zahăr și porumb.

Potrivit domnului director, culturille semănate în perioada anterioară sunt influențate de către seceta care influenţează lucrările de toamnă şi are efect negativ asupra acestora.

Directorul adjunct al DAJ Braşov, menționează că actualmente, activitatea din agricultură se confruntă cu lipsa acută de precipitaţii, iar deficitul de apă din sol este la aproximativ 150 l/mp. Tocmai din acest motiv, anumite culturi se vor înregistra producţii sub cele din 2018.

Astfel, la cartof, a cărui recoltare s-a realizat deja pe 40% din suprafaţa cultivată, producţia medie este de aproximativ 23.000 kg/ha, situându-se sub cea de anul trecut.

„În cazul în care, în zilele în care urmează, vom înregistra precipitaţii suficiente, sfecla de zahăr mai poate recupera la capitolul producţie medie”, a precizat Gyero-Popa.

Totodată, acesta a adăugat că, seceta provoacă agricultorilor probleme şi la înfiinţarea culturilor de toamnă.

„Au fost terminate lucrările la rapiţa de toamnă – 3.450 ha şi orzul de toamnă – 580 ha. A început semănatul la grâu, din cele 17.100 ha programate fiind semănate circa 500 ha, dar lucrările sunt în grafic. Trebuie să spunem că din cauza secetei este foarte mult îngreunată pregătirea patului germinativ pentru culturile de toamnă, aratul, discuitul. În acelaşi timp, se constată o răsărire slabă şi neuniformă la culturile semănate în perioada anterioară, respectiv la rapiţă şi orz”, a menționat directorul adjunct al DAJ Braşov.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.