Secetă mare și randament mic – Cum stă România cu producția de grâu

Deși randamentul la hectar nu e printre cele mai mari, iar seceta de anul acesta a fost una severă, România s-a menținut anul acesta în top 5 în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de grâu.

Astfel, potrivit datelor Eurostat, după ce în 2020 căzuse pe locul 6, din cauza scăderii producţiei cu 40% ca urmare a secetei, în 2022, România s-a situat pe locul al patrulea în UE la producția de grâu, cu 9,18 milioane de tone, de pe 2,1 milioane de hectare.

Primul loc în UE în ceea ce privește producția de grâu este ocupat de Franța, urmată de Germania și Polonia, în timp ce pentru poziția a cincea se dă an de an o bătălie între Italia și Spania.

Datele Eurostat arată că, în 2022, producția de grâu a crescut doar în Germania și Polonia, în timp ce în România, Franța sau Italia a scăzut, însă fără să influențeze poziţiile jucătorilor în top 5.

În România, seceta de anul acesta a afectat peste 1,1 milioane de hectare, cele mai lovite culturi fiind cele de porumb şi floarea-soarelor. Astfel, după ce țara noastră a îregistrat, în 2021, o producţie record de cereale, de peste 30 de milioane de tone, aşteptările pentru acest an sunt mult mai modeste, de doar 22-25 de milioane de tone, conform estimărilor analiștilor.

Secetă a fost, însă, în toată Europa. Conform celor mai recente date, 17% din teritoriul UE se află în condiţii de avertizare şi 8% în condiţii de alertă privind seceta. Cu toate acestea, de la în­ceputul anu­lui până în luna august, 47% din Europa era în condiţii de avertizare privind seceta, riscul crescut vizând în special ţări precum Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Germania, şi România. De altfel, pro­ducţia de grâu a și scăzut anul acesta din cauza secetei, atât în România, cât şi în Franţa şi Italia.

Conform datelor Eurostat, în 2022, cel mai mare producător de grâu din UE rămâne Franţa, cu o recoltă de 34,6 milioane de tone. Pe următoarele poziţii se află Germania, cu 22,7 milioane de tone, şi Polonia, cu 13,2 milioane de tone de grâu.

În ceea ce priveşte producţia medie, Franţa a realizat 7 tone/hectar, Germania a făcut 7,6 tone/hectar, Polonia a făcut 5,2 tone/hectar, iar România a făcut 4,2 tone/hectar.

Cel mai mare randament l-a avut Olanda, de 8,6 tone/hectar, dublu faţă de cel al României, care se dovedește că încă mai are de recuperat la acest capitol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole