Seceta face ca hidrocentralele să asigure de două ori mai puțină energie! Care este situația lor, în țară

Seceta afectează  și sistemul energetic. Debitele râurilor sunt în scădere, iar contribuția hidrocentralelor la producţia naţională a scăzut chiar şi la jumătate faţă de normal. În locul energiei hidro, care este mai ieftină, autoritățile sunt nevoite să apeleze tot mai mult la energia eoliană, nucleară  și la cea pe bază de cărbune.

În ultima săptămână, Dunărea a pierdut la Galați 40 de cm. La Baziaş, la intrarea în țară, debitele fluviului au scăzut la un nivel de aproape două ori mai mic decât normalul perioadei, adică s-a ajuns la 2800-3 100 m.c./s.

„Este afectată și producția hidrocentraleilor Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2, undeva la 700 de MW/h, cu 500 MW/h la Porțile de Fier 1 și în jur de 150 Mw/h la Porțile de Fier 2, cu tot cu barajul Gogoșu”, susține Cristinel Popescu, președintele Sindicatului Porțile de Fier, pentru TVR.

Seceta  afecteză alarmant, sistemul național de energie

Scăderea debitelor Dunării e o problemă în plus, în condițiile în care unele utilaje funcționează la jumătate din capacitate, până la sfârșitul anului, din cauza unor probleme tehnice. Și râurile Siret și Bistrița au debitele puternic scăzute din cauza secetei. Deși hidrocentralele din regiune funcționează cu apă din lacul de acumulare Izvorul Muntelui, tot apar probleme.

„Debite foarte scăzute se înregistrază pe râul Siret și avem undeva la 14% din debitele multianuale, iar pe râul Bistrița avem undeva la 25%”, a spus, pentru TVR, Isabela Nedelcu, director sucursala Hidrocentrala Bistrița, Piatra Neamț.

Producția de energie hidro este în scădere la nivel național, iar autoritățile sunt nevoite să apeleze la alte surse. Sâmbătă la prânz, hidrocentralele asigurau doar 16% din producția de energie electrică a României ceea ce înseamnă, de două ori mai puțin decât media ultimilor ani, conform  știrilor TVR.

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture