20 aprilie 2021 - 20:37

Seceta, efecte grave asupra economiei! Preturile vor creste considerabil!

Noul an agricol a fost marcat de o toamnă secetoasă și călduroasă, după care a urmat o iarnă cu temperaturi care au depășit valorile normale, cu puține ploi. Aceste condiții meteorologice vor avea consecințe grave asupra producției de grâu, care poate pune capăt exporturile istorice de grâu ale României.

Potrivit specialiștilor, condițiile de secetă vor duce la creșterea prețurilor de pe piața agroalimentară în anul 2020. Seceta extremă din 2019 ar putea pune capăt și exporturilor istorice de grâu ale României. Prin urmare, analiştii economici trag semnal de alarmă și spun că vom avea o creştere sigură a preţurilor la alimente în acest an.

„Cert este că producţia de rapiţă va fi mult diminuată, datorită suprafeteţelor o dată, şi nici producţia apoi nu se va înscrie cum a fost acum doi ani de zile. Suprafaţa de floare va fi mult dimiunată datorită tratamentului seminţei. Mulţi fermieri au refuzat să mai semene această cultură de floarea soarelui”, a declarat Nicolae Vasile, inginer agronom.

În 2018, datorită condiţiilor meteorologice favorabile, România a înregistrat recorduri istorice la majoritatea culturilor. De exemplu, producția de grâu a fost de 10,27 milioane tone, cu 135.000 tone mai mult ca în 2017, iar productivitatea medie a fost de 4.870 kg/ha. Anul acesta, însă, fermierii s-au luptat cu condițiile meteo nefavorabile și au aplicat tehnologii în ceea ce priveşte conservarea apei în sol.

„România exporta în anii trecuţi cantităţi importante de cereale. Probabil că anul acesta nu se mai poate. Consecinţele se văd în balanţa comercială. Noi va trebui din nou să importăm, să importăm cantităţi importante de produse alimentare,de legume, de fructe. Nu reuşim să le prelucrăm în ţară, o chestiune foarte gravă pentru România”, a declarat analistul economic, Mircea Coşea.

În anul 2019, țara noastră a avut o recoltă de peste 10 milioane de tone de grâu, în ușoară scădere, cu aproximativ 0,8%, faţă de producţia anului 2018. De remarcat este faptul că, în ultimii 12 ani, de când România a intrat în Uniunea Europeană, producția de grâu la nivel național a avut un trend ascendent, de la trei milioane de tone de grâu în 2007 la zece milioane de tone de grâu, în 2019.

Potrivit statisticilor INS, media producției de grâu în anul 2019 a fost de 4,78 tone/ha, puțin mai redusă decât în ultimii doi ani, când s-au înregistrat 4,80 tone/ha (2018), respectiv 4,88 tone/ha (2017).