Seceta deja face ravagii prin culturi! „Grâul a răsărit pe ici pe colo”

Anul 2022 a început prost pentru agricultura românească. Seceta pedologică s-a instalat deja în mare parte a țării, ca o cruce în plus pusă pe spatele fermierilor, după povara exploziei prețurilor la inputuri, îngrășăminte, energie și carburanți.

Seceta pedologică provoacă mari îngrijorări fermierilor din județul Vaslui, care estimează pierderi de 50% din producție, din cauza secetei, în 2022.

„Grâul a răsărit pe ici pe colo, el trebuia să fie acum ca gazonul. Așa, cu o răsărire în februarie, nu ne așteptăm la recolte bune. Spre 50% pierderi avem acum din cauza secetei și vom vede ce e de acum încolo. Să vedem ce dă Domnul cu ploile, dacă va fi o primăvară-vară tot la fel fără ploi. Pentru irigații nu sunt posibilități, totul este la mila Domnului! Anul trecut a plouat prin noiembrie, atunci vegetația a plecat. Cultura dacă nu are umiditate nu te poți aștepta la producții bune, nu poți să îți acoperi nici cheltuielile”, a declarat Viorel Humă, fermier în zona Ștefan cel Mare, pentru estnews.ro.

Directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu, a confirmat, la rândul lui, că rezerva de apă din sol este mică, menționând că, dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitații, atunci procesele de creștere și dezvoltare a plantelor vor avea de suferit.

Potrivit datelor DAJ Vaslui, la finalul anului trecut, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare, adică doar pe 25% din suprafața semănată. În momentul de față, grâul a răsărit parțial sau este în curs de răsărire doar pe 16.895 hectare, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare este nerăsărită, însemnând 49% din suprafața totală semănată.

Prin comparație, anul trecut a fost semănată în total cu grâu 64.418 hectare, din care 48.745 hectare răsărite, 10.513 hectare parțial răsărite sau în curs de răsărire și doar pe 5.160 de hectare (0,8% din suprafața totală semănată) plantele nu au răsărit.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole