27 mai 2022 - 10:16

Seceta instalată în perioada caniculară dă naștere unui nou fenomen: HOȚII DE APĂ!

Valul de căldură extremă care a pus stăpânire pe glob atrage după sine apariția unui nou fenomen social care pune în pericol comunitățile rurale și nu numai: hoții de apă!

Astfel, pe măsură ce o secetă extremă pune stăpânire pe California, scăzând din ce în ce mai mult rezervele de apă, hoții scapă cu miliarde de galoane din resursa prețioasă, accesând hidranții de incendiu, râurile și chiar casele și fermele familiale mici, se arată într-un reportaj al CNN.

Oficialii de stat și locali spun că furtul de apă este o problemă de mai multă vreme, dar seceta extremă a făcut ca fenomenul să înregistreze niveluri îngrijorătoare, pe măsură ce rezervoarele se usucă și bandiții pleacă cu apă furată, adesea pentru creșterea culturilor ilegale de marijuana.

„Furtul de apă nu a fost niciodată mai sever”, a spus John Nores, fostul șef al Agenției de control al marijuanei (Marijuana Enforcement Team – MET, n.r.) din cadrul Departamentului pentru pești și animale sălbatice al statului California. Agenția luptă împotriva furturilor de apă de ani de zile, de obicei în zonele rurale ale statului, în care au fost comunități întregi devastate de arșiță, a spus el.

Se estimează că peste 12 miliarde de galoane de apă au fost furate în tot statul începând cu 2013, afectând operațiunile agricole legitime, sursele de apă potabilă, triburile nativilor americani și comunitățile mici, a spus Nores.

Cum acționează hoții de apă

Oficialii spun că hoții de apă acționează prin pătrunderea în stații de apă sigure, forarea în conductele de apă, accesul la hidranții de incendiu și utilizarea violenței și amenințărilor împotriva fermierilor, plecând noaptea cu camioane de apă pentru culturile lor.

Problema a devenit atât de severă încât unele comunități au fost forțate să plaseze încuietori pe hidranții de incendiu sau să le îndepărteze cu totul.

„Cantitatea de apă care este furată pentru a uda aceste plante (marijuana) are un impact uriaș asupra acviferelor noastre locale”, a declarat pentru CNN șeriful regiunii Siskiyou, Jeremiah LaRue. Această regiune rurală, aflată în cea mai nordică parte a statului California, este una dintre cele mai afectate de hoții de apă, unde mulți locuitori se bazează pe apă de fântână.

Yvonne West, directorul Biroului de intervenții a Comitetului de Stat pentru Controlul Resurselor de Apă, a declarat pentru CNN că instituția sa a înregistrat recent o „creștere a plângerilor” privind apa furată. Este o „problemă locală” în comunitățile mai mici, a spus West.

În sudul Californiei, aproximativ 300 de locuitori din Valea Antilopei au văzut că sistemul lor de apă a intrat în colaps anul trecut, după ce hoții de apă au folosit cisterne pentru a fura apa din hidranții și rețelele de alimentare cu apă. Presiunea apei din zona de nord a Los Angeles-ului a scăzut atât de mult la un moment dat, încât a provocat „eșecul sistemului”, a declarat Anish Saraiya, adjunct pentru lucrări publice al regiunii Los Angeles.

Regiunea a cunoscut până la 18 pauze principale de apă, forțând departamentul de apă să cheltuiască aproximativ o jumătate de milion de dolari ca răspuns la incidente, a spus Saraiya.

„Este o problemă în creștere”, a declarat Saraiya pentru CNN.

Furtul se extinde odată cu seceta

Pe măsură ce California intră în cea mai fierbinte și mai uscată perioadă a anului, ceea ce forțează municipalitățile să restricționeze din ce în ce mai mult consumul de apă, fenomenul furturilor de apă ia amploare.

„Pe măsură ce statul intră într-o altă potențială urgență de secetă, trebuie să ne asigurăm că această nouă activitate nu va exacerba în continuare deficitul de apă”, a declarat pentru CNN Kathryn Barger, supervizorul de resort al regiunii Los Angeles.

Oficialii spun că fac tot ce pot pentru a combate problema eliminând hidranții de incendiu, asigurând surse cheie de apă și punând în aplicare o mai mare desfășurare de forțe pentru a-i opri pe hoții de apă.

Echipa MET din cadrul Departamentului pentru pești și animale sălbatice al Californiei a efectuat peste 900 de arestări masive de cultivatori ilegali de canabis și a îndepărtat peste 400 de mile de conducte care redirecționează apa din cursurile naturale către barajele create de om. Aceste devieri de curs, puse la cale de hoții de apă, amenință peștii nativi și animalele sălbatice care depind de apă pentru a supraviețui în lunile fierbinți de vară.

Pe măsură ce oficialii se îndreaptă spre hoții de apă, seceta – care acoperă acum fiecare colț al statului – amenință să creeze un impact pe termen lung, deoarece schimbările climatice exacerbează condițiile de căldură și uscare, creând un cerc vicios care devine mai greu de oprit.

„Toată California trebuie să se obișnuiască cu acest concept de lipsă de apă”, a spus reprezentantul Comitetului de Stat pentru Controlul Resurselor de Apă, Yvonne West.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.