SECETA A AFECTAT CULTURILE DINTR-UN JUDEȚ AL ȚĂRII

Culturile din Harghita suferă din cauza deficitului de apă, cantitatea de precipitaţii fiind mult sub media acestei perioadei, arată datele furnizate de directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Török Jenő.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017
Potrivit sursei citate, de la începutul anului există un deficit de precipitaţii de 50-55 de litri pe metru pătrat, primăvara fiind în judeţ una secetoasă.

‘De la începutul anului avem un deficit de 50-55 de litri pe metru pătrat; media de la începutul anului ar trebuie să ajungă la 162 l/mp până în 20 mai. A plouat foarte puţin în luna ianuarie, a fost normal în februarie, martie a fost deficitar jumătate din cea normală, aprilie mai puţin decât normală şi luna mai – când aici precipitaţiile valorează cât aurul -, până acum avem în Miercurea-Ciuc 36 l/mp, 15 litri în Odorhei şi 35 în zona Gheorgheni’, a declarat presei Török Jenő.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

El a mai spus că, în afară de cartof, toate celelalte culturi au de suferit din cauza lipsei de apă.

‘Cartoful nu suferă deocamdată, pentru că în această perioadă el creşte din tubercul. Dar suferă păioasele, grâul de toamnă – se vede puţin îngălbenit, mai ales acolo unde este deficitar şi din punct de vedere al fertilizării -, grâul de primăvară, plantele furajere, aproape toate culturile. A treia decadă din mai şi iunie-iulie e hotărâtor pentru cartof. Acum o lună de zile se părea totul OK, dar acum deja se vede deficitul de apă’, a afirmat directorul DADR Harghita.

Török Jenő a făcut referire şi la vremea capricioasă din această primăvară, cu zăpadă şi temperaturi scăzute, fiind afectaţi pomii fructiferi şi, parţial, culturile de vie şi de coacăz din judeţ.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole