Seceta readuce Vestul Sălbatic: A oprit râul Bârsa pentru a-și uda culturile!

Seceta prelungită de anul acesta, dar mai ales lipsa totală de interes în privința irigațiilor, manifestată de autorități de mai bine de trei decenii, l-au determinat pe un fermier brașovean să recurgă la un gest reprobabil, cum numai prin Vestul Sălbatic mai putea fi întânit.

Disperat de secetă, un fermier din Vulcan, judeţul Braşov, a construit un baraj din balastru şi a oprit cursul râului Bârsa, pentru a-și putea uda culturile, informează Bună Ziua Brașov.

Timp de o săptămână, cu ajutorul unei motopompe şi a unui furtun, fermierul şi-a irigat, cele 80 de hectare de porumb, cartofi şi grâu pe care le administrează în zonă, fără să-i pese că în aval de terenul său nu mai ajungea niciun strop de apă.

Oamenii care au terenurile la vale de cele lucrate de arendaş au făcut plângere, iar fermierul a fost amendat de autorități, care au dispus desființarea barajului. Cu toate acestea, potrivit specialiştilor de la Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov, râul Bârsa este acum la un nivel extrem de scăzut, astfel încât este imposibil de utilizat de către cei din aval de locul fostului baraj improvizat.

Întrebat dacă nu s-a gândit deloc la vecinii săi, fermierul a ridicat din umeri: „Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura? Ştiu (că este ilegal să opreşti un curs de apă, n.r.), doamnă, dar oricum vine foarte puţin!”.

Cazul a ajuns şi la ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tanczos Barna. 

„Blocarea completă este clar împotriva legii. Înţeleg disperarea fermierilor, dar tot timpul trebuie să se asigure debitul minim pentru a ţine în viaţă habitatele în aval”, a declarat Tanczos Barna. 

Deși gestul fermierului brașovean este unul condamnabil, să nu uităm că mare parte din vină revine autorităților care, timp de mai bine de 30 de ani, nu au mișcat un deget pentru a pune la punct sistemul național de irigații, atât de necesar agriculturii, indiferent de cine s-a perindat pe la butoanele guvernării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole