22 aprilie 2021 - 22:41

Seceta a lasat mii de buzoieni fara apa potabila

Situație dramatică în multe localități din județul Buzău unde, din cauza secetei, Compania de Apă livrează apă cu program. Rezerva de apă din sol este atât de mică încât sunt localități care primesc potabilă doar o oră sau două pe zi, respectiv comuna Grebănu, satul Livada Mică și satul Batogu. Aici oamenii au apă potabilă la robinete doar dimineață, de la 7.00 la 8.00, respective de la 7.00 la 9.00.

La fel se întâmplă și la Năeni, satele Mândricei și Proșca, unde oamenii primesc apă doar o oră și jumătate pe zi, între orele 7.00-8.30 iar la Tudorochești între 9.00 și 10 jumătate.

„Sunt din ce în ce mai multe localitățile unde suntem nevoiți să furnizăm apă discontinuu, cauza fiind reducerea drastică a debitelor surselor, în unele cazuri la mai puțin de jumătate din debitele inițiale, în unele zone chiar de până la 10% din debitele inițiale (de exemplu Mărunțișu, Viperești, Livada Mare, Grebănu, Calvini s.a.)”, spun reprezentanții Companiei de Apă Buzău.

Lista localităților afectate este destul de lungă, iar în fiecare zi situația se înrăutățește și în alte zone. Acum, la Calvini și la Cislău, în zona Poieni se livrează apă dimineața și după amiaza, în total patru ore pe zi. La fel și la Cozieni și Viperești, Cernătești, în satele Aldeni și Manasia. În Valea Salciei, autoritățile au recurs la altă soluție: două zile se furnizează apă, trei zile serviciul este oprit pentru acumularea apei la sursă.

„În condițiile schimbărilor climatice din ultima perioadă: anotimpuri fără precipații sau cu precipitatii abundente și de scurtă durată, urmate de perioade lungi de secetă este important să conștientizăm că utilizarea apei potabile pentru alte activități decât cele menajere poate conduce la situații ce ne afectează pe toți”, informează Compania de Apă Buzău.

Corespondent Agro TV Buzau: Marilena Dinu