Seceta a distrus jumătate din producția de miere a țării! Ce se va întâmpla cu albinele

apicultor
Seceta face ca vara aceasta să fie grea și pentru apicultori, iar pagubele produse de lipsa apei urmează să fie evaluate în toamnă. Florile de pe câmp s-au uscat, iar culesul teiului şi cel al florii soarelui s-au terminat în doar câteva zile. Producţia de miere va fi la jumătate faţă de alţi ani, spun apicultorii.

Mierea românească va fi puțină și scumpă

Cel mai probabil, albinele vor fi hrănite cu siropuri până în primăvară, spun apicultorii, iar multe dintre ele nu vor supravieţui. Tot ei avertizează că dacă nu va ploua în curând, mierea românească va fi puțină și scumpă.

România importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 – 35% din consumul intern, deşi este  unul dintre producătorii importanţi, cu 22.000 de tone anual, ocupând locul patru în Europa.

La nivelul anul trecut, datele statistice ale MADR arată că erau înregistrate 1.848.790 familii de albine în România, ţara poziţionându-ne pe locul doi la nivel european, după Spania, care deţine un efectiv de 2.961.000 familii de albine. În România sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine. Sprijinul financiar alocat apicultorilor pentru anul 2022 se ridică la aproape 60,2 milioane de lei.

Nici în Republica Moldova lucrurile nu stau mai bine

„S-a început culesul mierii de floarea soarelui, dar și la acest capitol situația nu este îmbucurătoare. Miere de hrișcă avem doar în Transnistria, dar la fel în cantități foarte mici. Totodată, ar putea exista foarte mari probleme privind iernarea familiilor de albine, apicultorii vor trebui să investească foarte mult în hrană suplimentară, care le va fi necesară albinelor în perioada rece a anului”, a specificat președintele ANARM, citat de ipn.md.

În anul 2021, în Republica Moldova s-au produs peste 5 mii tone de miere. În ultimii ani, cea mai bogată recoltă de miere a fost în 2017, când s-au produs aproape 7 mii de tone.
În Republica Moldova sunt aproximativ 7 mii de apicultori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *