ATENȚIE! Se vând pui broiler cu Salmonella!

Serviciile veterinare anchetează un caz de comercializare de pui broiler cu Salmonella, caz în care nu au fost respectate prevederile legale, se arata intr-un comunicat ANSVSA.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a cofirmat, ieri, 6 iulie prezența Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploatație avicolă din județul Constanța. Conform procedurilor, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța s-au deplasat la exploatație respectivă, unde au costatatat că întregul efectiv a fost comercializat cu încălcarea gravă a prevederilor legislației sanitare veterinare în vigoare.

Comercializarea puilor s-a făcut: fără a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fără a se consemna date cu privire la cumpărători, fără elementele privind certificarea stării de sănătate a efectivului și a mijloacelor de transport utilizate.

Imediat după recepționarea buletinului de analiză de la IDSA, DSVSA Constanța a întreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA județene, a primăriilor din județul Constanța, a tuturor Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de pe raza județului Constanța, privind comercializarea puilor de la nivelul exploatației respective fără a avea rezultatele buletinului de analiză.

De asemenea, s-au emis și înștiințări către Instituția Prefectului Constanța și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, ținând cont de gravitatea consecințelor determinate de comercializarea unor pui contaminați cu Salmonella typhimurium.

Menționăm că nu există risc pentru sănătatea publică, ci doar pentru alte efective de păsări cu care aceștia vin în contact, puii comercializați fiind de vârstă mică, destinați pentru creștere, nu pentru abatorizare.

Ancheta serviciilor veterinare este în desfășurare și se realizează împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Constanța – Serviciul de Investigare a Infracționalității Economice.

Pe această cale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage atenția cetățenilor să achiziționeze animale pentru creștere în gospodărie numai dacă sunt însoțite de documentele, care să ateste originea și starea de sănătate a acestora, certificată de un medic veterinar.

Puii Broiler sunt o varietate hibridă crescute prin încrucișarea mai multor linii de rasă. Pentru a obține hibrizi, se folosesc indicații de carne și ouă de carne. Broilerele nu sunt deloc o rasă, dar numele popular pentru puii de carne. Păsările sunt crescute special pentru carne. Cuvântul „broiler” este tradus prin „prăjit”, ceea ce înseamnă că carnea de pui este potrivită pentru prăjirea pe foc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole