27 mai 2022 - 02:12

”Se vand doar iluzii!” Fermierii, nemultumiti de situatia sistemelor de irigatii

În ultima ediție a emisiunii „Agricultura la Raport”, realizatorul AGRO TV Ovidiu Ghinea i-a avut ca invitați pe fermierii Fănel Pețanca, Vasile Paraschiv și Marin Anton. Printre subiectele dezbătute intens de cei trei invitați a fost și cel al irigațiilor. Aceștia s-au declarat nemulțumiți de starea actuală a sistemelor de irigație de pe teritoriul țării noastre, dar și de modul în care evoluează lucrările în acest sens. 

„Eu știu foarte bine că nu sunt bani, sunt doar povești. Dacă îmi aduc bine aminte ce se spunea la începutul guvernării, acum 4 ani, despre câte hectare vom avea irigate în 2019, vă spun eu că nu s-a întâmplat nimic. Eu sunt proprietarul unui sistem de irigații în județul Giurgiu, pe care nu-l folosesc și am pierderi mari. Sunt proprietarul unui canal de acolo. Nimeni nu se uită nici măcar la cei care au posibilitatea imediată să irige. Eu am câteva facilități, ar trebui să vadă cineva asta și să se facă niște prioritizări. Această poveste care se vinde și acum a fost vândută de toate guvernele de-a lungul timpului, este o politică deficitară și se vând doar iluzii”, s-a plâns fermierul Marin Anton.

În emisiune a intervenit și directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu, pentru a răspunde întrebărilor și nelămuririlor invitaților din platou. Potrivit acestuia, în acest moment, România are 1,6 milioane de hectare puse la dispoziție pentru irigare și 2200 de kilometri plini de canal.

„Dacă în 2015-2016 se irigau 180.000 de hectare, în momentul de față avem irigate aproape 700.000 de hectare fără aprovizionare și însămânțare. Noi nu putem să irigăm 10 milioane. Vă dau situația cu date concrete și puteți să mergeți la orice organizație sau orice fermier: avem 660.000 de hectare irigate în România în momentul de față. Este pentru prima oară când apa este gratuită pe canale. Sunt, în momentul de față, 300 de proiecte de construcții în implementare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, 60 de șantiere deschise în toată țara”, a precizat Barbu.

Marin Anton a vorbit și despre problema costurilor legate de construirea unui astfel de sistem; „Eu pot să fac irigații, am canalele făcute, am canalul central, am apă, dar e foarte scump. În Statele Unite ale Americii niciodată statul nu i-a spus fermierului să-și cumpere echipament de irigat, ci i l-a dat. Eu nu zic să-mi dea, pentru că particip și eu, dar este foarte scump un astfel de sistem. Dacă nu era foarte scump, fiți convins că aveam irigație acum. Se știe că punerea la punct a unui sistem de irigații înseamnă o sumă imensă pe care fermierii români nu și-o permit. Dacă era un cost atât de mic, fiți convins că se puneau la punct aceste investiții”, a menționat fermierul.

În discuție a intervenit și Vasile Paraschiv, un fermier din zona Ialomița. Acesta i-a cerut directorului ANIF lămuriri cu privire la situația sistemului Siret-Mostiștea. Potrivit acestuia, finalizarea acestui sistem ar fi de bun augur, pentru că ar iriga o suprafață mare care cuprinde zone din mai multe județe deficitare în ceea ce privește apa. 

„Sistemul Siret-Mostiștea este cuprins în noua strategie din 2021. Se spunea și despre Canalul Siret-Bărăgan că nu se va face niciodată și știți foarte bine că din Siret-Bărăgan se va iriga gravitațional, iar pe 30 martie anul viitor vor începe lucrările acolo. Deci și la Siret-Mostiștea vom începe din 2021. Pe strategia de extindere până la 3 milioane de hectare în România este cuprinsă și această amenajare”, a precizat Florin Barbu pentru AGRO TV.

Întrebat care sunt lucrările cele mai avansate în această perioadă, directorul ANIF a precizat că sunt, în prezent, 11 amenajări pe aproape 450.000 de hectare pe care va fi pus proces verbal de recepție la sfârșitul lunii noiembrie, cu un an mai devreme decât perioada de execuție prevăzută inițial. Acestea se află în zonele Brăila, Dolj, Olt, Iași și Călărași.

„Am modificat la Comisia Europeană pentru ca, prin PNDR, pe lângă milionul de euro, fiecare udător, în limita a 30%, poate să-și ia și echipamente de irigat, astfel încât să închidem ciclul acesta infrastructură principală – infrastructură secundară – echipament. Sunt aprobate acum în implementare, de către ANIF și AFIR, 300 de proiecte de 300 de milioane, iar în noiembrie vrem să mai deschidem încă o axă de 60 de milioane tot pentru organizații de udători”, a mai menționat Florin Barbu.

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.