20 ianuarie 2022 - 04:39

Se strica vremea! Prognoza agrometeo pentru perioada 23-29 noiembrie

Caracteristici meteorologice

Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…10°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale şi -1…12°C spre sfârşitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va situa între -1…14°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3…9°C la nivelul întregii ţări, izolat producându-se brumă și îngheț superficial la sol.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, în zonele joase și de luncă se vor menţine condiții de producere a ceții.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe profilul de sol 0-50 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a țării. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Crișana, local vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, estul și sud-estul Dobrogei, izolat în nordul și nord-vestul Munteniei, nord-estul și nord-vestul Banatului, nordul Olteniei și al Maramureșului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în bune condiţii pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi uşor mai lente. Totodată, condiţiile agrometeorologice vor favoriza procesele de călire şi adaptare la condiţiile de iernare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole, în majoritatea zonelor de cultură. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) îşi vor definitiva germinarea (80-100%), continuându-se totodată răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, cele mai avansate fenologic fiind culturile aflate în faza de înfrăţire (10-100%). Cultura de rapiţă, funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice îşi va continua răsărirea (60-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), la nivelul întregii ţări.

Speciile pomicole vor parcurge procesele de coacere a lemnului şi cădere fiziologică a
frunzelor, în majoritatea plantaţiilor. La viţa de vie se vor înregistra fazele de maturare a coardelor, îngălbenire şi cădere a frunzelor, local fiind posibilă declanşarea stării de repaus vegetativ, îndeosebi în zonele deluroase. De asemenea, se vor putea efectua lucrările de protecţie împotriva îngheţului, respectiv muşuroitul, precum şi fertilizarea cu îngrăşăminte organice.

În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrărilor
agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), cu excepţia
zilelor cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea lucrǎrilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea arǎturilor adânci de toamnǎ, pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Administrarea îngraşǎmintelor minerale complexe în culturile de toamnǎ semănate în epoca optimă;
  • Efectuarea lucrǎrilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie