Se schimbă modul de evaluare a pagubelor la culturile agricole! Vezi cum se calculează!

E oficial! Modul de evaluare a pagubelor la culturile agricole a fost modificat printr-un ordin comun al miniștrilor agriculturii și al afacerilor interne.

„În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei  pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis, miercuri, redacției AgroTV.

Începând de acum, procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se vor redacta respectând noile prevederi aprobate.

Potrivit noilor reglementări, suprafața calamitată se va stabili prin măsurare/determinare de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole.

În ceea ce privește evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată, constatarea şi evaluarea producției pe suprafața calamitată se fac de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, conform Normelor tehnice de evaluare a producției pentru fiecare cultură calamitată.

Pentru evaluarea pagubelor va fi necesară determinarea producției medii pe 5 ani anteriori (kg/ha), care se calculează, ca și până acum, eliminând valoarea cea mai mare şi valoarea cea mai mică, însă aceasta se va completa după cum urmează:

- Publicitate -
  1. a) pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care nu au istoric de activitate sau nu au istoric pentru cultura calamitată sau istoricul acestora este mai mic de 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează şi se stabilește de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. – Tempo On line „AGR110A – Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe” pentru cultura/judeţul în cauză;
  2. b) pentru producătorii agricoli persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care dețin evidenţe contabile şi au istoric de activitate pentru cultura în cauză, aceasta se stabilește pe baza datelor de producţie din evidenţele contabile proprii, puse la dispoziţia comisiei de către producătorii agricoli;
  3. c) pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care deţin cel puţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în unul din cei 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează şi se stabilește de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. – Tempo On line „AGR110A – Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe” pentru cultura/judeţul în cauză.

Noul act normativ stipulează că pentru stabilirea procentului producției calamitate, Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole va aplica următoarea formulă de calcul:

% = 100 – evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată / producția medie pe 5 ani anteriori x 100.

„Situația culturilor la data constatării pagubelor se va determina analizând următoarele aspecte: stadiul de dezvoltare, aspecte de vătămare, măsuri aplicate de către producătorul agricol pentru reducerea sau limitarea pagubelor, detalierea situației existente la momentul constatării, cu referire la suprafețele aflate în perimetrul irigabil, respectiv cât din suprafața calamitată este situată în perimetrul irigabil (ha)”, se mai precizează în comunicatul MADR.

De asemenea, potrivit noului ordin, toate constatările și determinările se vor face în prezența producătorului agricol sau a persoanei împuternicite.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole