15 mai 2021 - 18:02

Se pune lacat Casei de Comert ”Unirea”? Ce spune ministrul Adrian Oros

În prima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a avut invitat pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Printre subiectele abrodate, șeful MADR a vorbit și despre soarta Casei de Comerț Agroalimentaru ”Unirea”. În viziunea acestuia, Casa ”Unirea” nu este cea mai bună soluție de a-i sprijini pe micii producători.

”Eu nu sunt împotriva acestei idei. Ideea de a-i ajuta pe cei mici care produc și care nu reușesc să-și vândă marfa este una bună. Dar soluția realistă și corectă era să-i ajutăm să intre în cooperative, făcând această lege a cooperației care oferă facilități în așa fel încât membri să poată să-și vândă marfa. Există și exemple de bune practici (în acest sens n.r.).

Modalitatea aceasta prin care statul, făcând o entitate – Casa ”Unirea” – în care MADR era acționar 100%, care avea și un consiliu de administrație, avea și o AGA și avea și un executiv care nu răspundea comenzilor sau nu cerea voie consiliului de administrație, așa cum e normal, în luarea deciziilor. Eu, în prima zi după ce am fost numit ministru, am avut o întâlnire cu cei din consiliul de administrație al Casei ”Unirea”, la solicitarea domniilor lor, și mi-au spus că nu au fost consultați, că acele magazine sunt butaforii și că acolo se întâmplă lucruri penale. (…) Corpul de control este acolo, au fost foarte multe sesizări, chiar de la oameni care au dus marfă acolo și chiar de la angajați ai Casei de Comerț ”Unirea”, a precizat Adrian Oros în direct la AGRO TV.

Conform ministrului, în cardul acestui proiect s-au făcut niște cheltuieli care nu erau prevăzute, fără aprobarea consiliului de administrație, fiind practic ”sifonați niște bani publici”. Mai mult, niciunul dintre cele trei obiective principale prevăzute în proiect nu a fost îndeplinit.

”Vom vedea ce s-a întâmplat acolo, pentru că s-au cheltuit niște bani fără ca cei din consiliul de administrație să fie de acord și s-au cumpărat active și alte bunuri care practic nu erau trecute ca proiecte de investiții. Ei aveau trei obiective acolo. Bursa de pește, care a funcționat o singură zi, la inaugurare, când s-a tăiat panglica, s-au făcut două tranzacții și s-a închis. Iar comisia europeană ne-a somat să dăm înapoi aproape 5 milioane de euro, banii care s-au cheltuit pe această bursă de pește. Apoi, trebuiau să facă două centre de colectare a lânii, care nu s-au făcut, și trebuiau să apară 40 de piețe mobile pentru consolidarea lanțului scurt. Acestea erau cele trei obiective, însă niciunul nu a fost atins.

Eu nu am nimic împotriva (Casei de Comerț ”Unirea”  n.r.). S-a spus atunci că noul Guvern vrea să închidă o entitate care urma să ajute micii fermieri. Din tot ce s-a întâmplat în aceste puține luni, s-a demonstrat că nu i-a ajutat, sau pe unii i-a ajutat, dar pe majoritatea i-a încurcat. În schimb au fost sifonați niște bani publici și nu puțini”, a subliniat șeful MADR.

Ministrul a mai precizat că urmează să aibă o întâlnire cu membri consiliului de administrație, pentru a stabili în ce măsură mai poate fi redresată Casa de Comerț ”Unirea”, dar și eventuale soluții pentru această redresare.

”Vreau să am o întâlnire cu cei din consiliul de administrație, să văd cum au gândit acest proiect, pentru că spuneau că nu au dorit să se întâmple lucrurile care s-au întâmplat. Vreau să văd cum au gândit, dacă există vreo șansă să se redreseze această entitate și cum anume să se redreseze. Ei și-au alocat anul trecut 93 de milioane de lei. Să-i lăsăm să cheltuie banii aceștia, doar ca experiment și fără niciun fel de impact pozitiv, mie nu mi se pare un lucru bun”, a mai completat Oros în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.