Se pregătește Starea de Calamitate! Suprafețe 100% distruse în sudul țării

Guvernul României lucrează în prezent la elaburarea unui act normativ pentru declararea Stării de Calamitate în agricultură! Din rapoartele oficiale trimise din teritoriu de către comisiile de constatare a pagubelor, situația în mai multe zone ale țării este una dezastrouasă, culturile agricole fiind distruse complet de secetă.

„O suprafață de peste 1,17 milioane ha cu culturi înființate în toamna anului 2019, precum și o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză”, se arată în urma verificărilor efectuate de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență.

Din cauza acestor factori, Ministerul Agriculturii și Guvernul României se pregătesc acum să lanseze Ordonanța de Urgență prin care să declare starea de calamitate în zonele afectate puternic, în special fiind vizată zona Dobrogei.

Mai preciz, starea de calamitate va fi declarată de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, atunci când în urma verificărilor reiese că suprafața totală calamitată depășește 50% din suprafața agricolă a județului.

Declararea stării de calamitate este aplicabilă atât producătorilor agricoli cât și operatorilor economici cu activități în sectorul agricol de achiziție, depozitare, comercializare, procesare produse agricole primară și/sau furnizare de input-uri agricole, care au încheiate contracte comerciale cu producătorii agricoli.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole