23 ianuarie 2022 - 16:43

Se modifică Legea vânzării terenurilor agricole… din nou

Legea vânzării terenurilor agricole a provocat un adevărat haos în piața românească în ultimul an, atât la nivel de dezbateri, cât și la nivel de tranzacții. Practic, după intrarea în vigoare a noii legi, la sfârșitul anului trecut, toate tranzacțiile au fost blocate, pentru că nu existau normele de aplicare a legii. Atunci, Guvernul a rezolvat situația printr-o Ordonanță de Urgență, însă problemele au persistat, iar parlamentarii au decis să modifice… schimbarea.

În urmă cu câteva luni, un grup de senatori PNL au inițiat o propunere legislativă prin care să modifice legea vânzării terenurilor agricole, despre care ministrul agriculturii susținea că este ”impracticabilă”. Între timp, noua formă a legii a trecut tacit prin Senat, aflându-se în prezent în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

Președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, a vorbit despre această nouă formă a legii vânzării terenurilor agricole în emisiunea ”Agricultura la Raport”, prezentând o serie de modificări care au fost incluse în textul legii, dar și motivul pentru care ea a trecut tacit prin Senat.

”Este o lege care a creat mari probleme în teritoriu și observăm că acele filtre îl îngreunează de fapt tot pe fermierul român și nu pe cei de care trebuie să-l apărăm. Astăzi, concret, legea vânzării terenurilor agricole de modificare, este în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților unde e în dezbatere. În Comisia de la Senat am dezbătut-o timp de o lună de zile cu fermierii, am adaptat-o, la solicitarea formelor asociative am scurtat termenul de la 45 de zile la 30 de zile calendaristice, am trecut ca Ministerul Culturii și MApN, în momentul în care 20 de zile nu dau răspuns vis-a-vis de speță să se considere avizul tacit aprobat, inclusiv lista de preemptori s-a modificat; din păcate n-am căzut la unison pe aceste modificări cu colegii senatori din Comisia Juridică și legea a trecut adoptată tacit și merge către camera decizională, care este Camera Deputaților. Deci dacă se doresc a se face amendamente, eu i-am rugat pe colegii din Comisia de Agricultură să țină cont de raportul și de proiectul de lege care a fost votat în Comisia de Agricultură din Senat, pentru că a fost dezbătut cu foarte mulți fermieri din teritoriu”, a precizat George Scarlat.

Potrivit senatorului, legea a trecut tacit prin Senat pentru că expirase termenul de timp în care legea putea să stea în dezbatere în Comisia de Agricultură din Senat, astfel că ea nu a mai ajuns la vot în Plenul Senatului și a fost trimisă direct către Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

”Legea este foarte bună cum a plecat de la mine din Senat, credeți-mă, și sper să reușesc să o susțin să o înțeleagă și colegii din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, care sunt for decizional. Ce nu vor să înțeleagă unii este că bunul acesta în România a fost un vehicul imobiliar, ceea ce trebuia stopat de mult. Colegii senatori și-au făcut treaba. Legea există și este bună și este dat girul de către formele asociative din domeniu”, a mai subliniat Scarlat.