Se lucreaza la o noua schema de sprijin pentru sectorul zootehnic! Anuntul facut de Oros

Adrian Oros a anunțat în exclusivitate o nouă schema la care se lucrează pentru sectorul zootehnic! Mai exact, MADR împreună cu Ministerul Economiei și cu Ministerul Fondurilor Europene lucrează acum la o schemă privind tot ceea ce înseamnă industrie alimentară, unde s-a cerut un plafon cu o cifră importantă de bani. Aceasta schemă este posibilă prin accesarea fondurilor UE, comunicate de Comisia pentru Industria Alimentară. Astfel, se propune ca pentru cei din industria alimentară să se poată merge exclusiv pe această schemă de compensare, iar celelalte surse disponibile să rămână pentru fermieri, este vorba de sumele cuprinse în interiorul celor 80 de milioane de euro din PNDR.

Cu toate acestea, Adrian Oros susține că nici aceste sume nu vor ajunge, pentru că fiecare sector de activitate a venit cu cereri în acest sens. Asociațiile din diferite domenii au încercat să demonstreze că în această perioadă ai avut pierderi.

Prin urmare, se va folosi trei surse de finanțare:

  • surse din PNDR, cei 80 de milioane de euro care au rămas
  • sursă de la Ministerul Economiei și fonduri europene pentru partea de procesare, unde MADR își propune să fie o sumă consistentă pentru industria alimentară
  • sume de la bugetul de stat, acolo unde nu se pot acoperi cererile de sprijin, precum compensări pentru apicultori, pentru sectorul de ovine și caprine, pentru bovine de lapte, cât și pentru bovine de carne, dar și porc, și pasăre.

„Acum, la rectificarea de buget, noi am fundamentat toate aceste sume care, împreună cu cele 80 de milioane din PNDR și cu ceea ce va fi de la Ministerul Economiei Europene, să acoperim fiecare sector de activitate și în partea aceasta de zootehnie. Pentru că și în acest sector au fost înregistrate pierderi, fie prin stocuri și aici mă refer în primul rând la vaca de carne, dar și prin faptul că mai ales la vaca de lapte de multe ori procesatorii în această perioadă au scăzut mult prețul de achiziție a laptelui și trebuie să compensăm și sectorul zootehnic”, a declarat Adrian Oros în exclusivitate la Agro TV.

Totodată, seceta din acest an va afecta indirect sectorul zootehnic, întrucât furajele pentru animale vor fi mai puține și mai scumpe. Susținerea producătorilor români și alegerea produselor românești la raftul magazinelor reprezintă unul dintre pașii importanți pentru dezvoltarea acestui sector.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole