11 August 2022 - 20:43

Se lansează Programul Rabla pentru utilaje agricole?

Programul Rabla pentru utilaje agricole a fost un obiectiv asumat de Guvernul Cîțu, prin programul de guvernare pentru perioada 2021-2024. Practic, prin acest program, guvernanții și-au propus reîntinerirea parcului de utilaje agricole din România, ducând astfel la un randament mai bun în agricultură.

Ministrul mediului, însă, este rezervat în privința șanselor de reușită ale unui astfel de program. Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, Tanczos Barna a subliniat că este greu de stabilit o vârstă a utilajelor pentru acest program.

”Am discutat despre acest lucru, singura problemă este că la mașinile și utilajele agricole este greu să stabilim o vârstă, pentru că, de obicei, cu cât este mai vechi tractorul, cu atât se folosește mai puțin. În cazul mașinilor care circulă pe drumuri, este obligatoriu ca ele să fie înscrise în circulație și să aibă ITP-ul la zi valabil. În cazul tractoarelor, singura mea reținere este în legătură cu eficiența acestui program. Dacă mergem către ferme care folosesc aceste tractoare foarte des, zi de zi, acolo găsim mai puține tractoare care sunt vechi”, a explicat ministrul mediului pentru AGRO TV.

În plus, ministrul susține că pentru ca un astfel de program pentru utilaje agricole să fie fezabil și să producă rezultatele dorite, bugetul necesar ar fi unul uriaș, de 5-6 ori mai mare decât el al programului Rabla pentru mașini.

”Am analizat, acum o lună de zile am avut o discuție cu colegii pe această temă, nu exclud varianta, dar ne-ar trebui o schemă care să aibă și eficiență, plus că în cazul tractoarelor noi, sumele sunt de 5-10 ori mai mari decât în cazul mașinilor care circulă pe stradă. Atunci, ca să ai un impact serios, ar trebui să ai un buget uriaș. Nu exclud, dar este o chestiune destul de complicată”, a mai subliniat Tanczos Barna.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole