Se interzic complet pesticidele artificiale și antibioticele la animale. Se taie subvențiile

O iniţiativă legislativă care ar urma să fie votată în perioada următoare are ca scop îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi a alimentelor din Elveţia, prin oprirea subvenţiilor directe acordate fermierilor care folosesc pesticide artificiale şi antibiotice la animale.

Dacă vor fi adoptate, propunerile referendumului din 13 iunie 2021 oferă fermierilor o perioadă de tranziţie până la 10 ani, ceea ce ar permite Elveţiei să devină un pionier în alimentele ecologice, precum şi un exemplu pentru restul lumii, a spus producătorul elveţian de vinuri Roland Lenz, citat de Reuters.

„Apa curată, unul dintre fundamentele vieţii, este pusă în pericol”, a spus Lenz, un fermier de culturi ecologice în vârstă de 51 de ani, a cărui podgorie este înconjurată de fermieri care se opun iniţiativei. „Cu un vot «Da» pentru ambele iniţiative, vom trece în cele din urmă de la epoca chimică înapoi la epoca organică.”

La rândul său, un purtător de cuvânt al Syngenta a replicat: „Consecinţele neutilizării acestora sunt clare: mai puţine produse regionale, preţuri mai mari şi mai multe importuri. Acest lucru nu este în interesul consumatorilor şi nici în interesul mediului”.

Iniţiativa privind apa curată doreşte ca fermierii să nu mai folosească furaje importate pentru animale, să restricţioneze numărul de vaci, porci şi găini din Elveţia, împreună cu gunoiul de grajd pe care îl produc, care poate polua apa potabilă.

La nivel global, numai Bhutan a intezis complet folosirea pesticidelor artificiale, potrivit celor care susţin iniţiativa şi care urmăresc să interzică utilizarea produselor fabricate de giganţi agro-chimici precum Syngenta din Elveţia şi Bayer din Germania.

Ce spun românii

În cadrul dezbaterii „Agricultura românească în contextul globalizării” de vineri, 4 iunie 2021, fermierul Alexandru Baciu a vorbit despre solicitările de reducere a cantităţii de pesticide utilizate la culturile agricole. În viziunea sa, un astfel de demers represintă o crimă.

„Ce sunt pesticidele, ce sunt erbicidele? Sunt medicamente pentru plante, cum a fost vaccinul pentru COVID-19, probabil, dar cu impact economic foarte mare în rândul agricultorilor, iar să reduci pesticidele cu 50% este o crimă. Să reducem insecticidele – zona de sud-est a României este sub atacul devastator al tanymecusului (n.r. – Tanymecus Dilaticollis sau Răţişoara porumbului, specie de dăunător) – va fi un dezastru.

Deja, colegii care cultivă floarea-soarelui au probleme deosebite din cauza acestui dăunător. Avem probleme deosebite şi cei care cultivăm porumb, deoarece, cu tot tratamentul pe care l-am făcut, atacul a fost extraordinar de mare an de an. Deci, cu toate că tratăm la porumb şi la floarea soarelui de atâţia ani, tratamentul nu a făcut să dispară acest dăunător, ci, din contră, se înmulţeşte, a devenit polifag: stă în grâu şi în orz până semănăm porumbul; mănâncă grâul şi orzul şi cum ai semănat porumbul şi floarea soarelui te-ai trezit cu el pe tine”, a explicat fermierul Alexandru Baciu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole