Se intampla in rural: „Am iesit la plimbare, dar nu ma deplasez nicaieri”

Mulți dintre românii de la sate au impresia că noul virus nu va ajunge până la ei, și nici poliția. Ies în continuare pe ulițe, fără a avea asupra lor o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință că se duc, ori se întorc de la locul de muncă. Nici vârstnicii nu respectă intervalul orar, în care au voie să se deplaseze.

Totuși autoritățile avertizează că mediul rural nu va fi ocolit de controale.

Pe Valea Bârgăului, în Bistrița-Năsăud, viața curge neschimbată. Capitala este departe, iar ordonanțele militare prin care se restricționează circulația, la fel de departe.

Va prezentam in continuare cum gandesc, din pacate, multi dintre locuitorii mediului rural. Dialogul este preluat dintr-un material filmat de ProTV.

Reporter: „Ai ieșit la plimbare?”

Localnic:Da, dar nu mă deplasez nicăieri. Doar că am ieșit așa să iau puțin aer, că în casă e nasol.”

Oamenii au impresia că regulile anunțate marți seară și publicate în Monitorul Oficial nu îi privesc.

Localnică: „Am buletin, la ce îmi trebuie adeverință?”

Reporter: „Ați făcut declarația?”

Localnică: „Nu am știut. După rețetă am venit. Nu mint. Era necesar.”

Reporter: „Dacă vă oprește poliția?”

Localnică: „Mă duce și mă închide. Nu mi-e frică.”

Culmea, acești oameni sunt la curent cu știrile. Au văzut la televizor că nu mai au voie să iasă pe străzi ca înainte, însă au impresia că o deplasare scurtă nu le poate face niciun rău.

Localnic: „Mă duc până la magazin. Știu că nu e de ieșit, dar nu am pe cine trimite. Dacă am nevoie, ce să fac?”

Localnică: „Am venit să-mi iau o pâine. Nu stau mult, am venit, mi-am luat strictul necesar și am plecat.”

Localnic: „Doamnă, eu nu circul, dar nu știu, nu cred că are nimeni prin sat, dar nici nu cred că se prea circulă prin sat. Ia vedeți că nu e nimeni pe stradă.”

În satul Rediu din județul Cluj, pâinea se vinde direct din mașină. E un ajutor pentru vârstnici, care ies doar la poartă, însă condițiile nu sunt cele recomandate.

Localnică: „La televizor au spus că noi, bătrânii, n-avem ce căuta. Numai de la 11 la nu știu, până la 1, păi ce e de făcut cu noi?”

Autoritățile se tem că, o dată cu revenirea în țară a mii de români, tocmai zonele rurale pline de oameni în vârstă vor fi afectate dacă cei întorși din străinătate nu respectă măsurile și nu rămân izolați. De aceea poliția a anunțat că va face controale des.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole