11 August 2022 - 01:53

Se întâmplă ACUM în culturile de rapiță și grâu. Anunțurile ASAS și ANM pentru fermieri

Față de alți ani, culturile de de rapiță au frunzele bazale afectate într-o măsură mai mare în zona de sud-est a țării, acolo unde umiditatea din stratul superficial al solului este în scădere, atrag atenția experții Academiei de Științe Agricole și Sivice (ASAS).

În aceeași zonă, culturile de grâu semănate cu soiuri rezistente în epoca optimă au reușit să compenseze în mare parte pierderile de iernare.

Potrivit Jurnalului Zilei transmis la redacție de specialiștii ASAS, precipitațiile și-au făcut apariția încă de vineri, 2 aprilie.

„Temperaturile maxime în următoarea perioadă vor avea oscilații destul de mari de la o zi la alta și vor fi cuprinse între 8 și 21 grade Celsius, iar minimele vor fi cuprinse între 5 și 9 grade Celsius”, se mai precizează în documentul citat.

Conform datelor Jurnalului Zilei, joi, 1 aprilie 2021, precipitațiile în zona țării noastre au fost relativ slabe și localizate în nordul țării.

„Temperaturile maxime față de ziua precedentă au crescut în toate zonele țării, dar în special în cele vestice, unde izolat au fost depășite 20 de grade Celsius. Cea mai mare temperatură maximă s-a înregistrat în sud vestul țării la Moldova Veche (20,6 grade Celsius), iar cea mai scăzută în zona de influență litorală la Mangalia (9,6 grade Celsius).

Temperaturile minime față de ziua precedentă au crescut în toate zonele, înregistrându-se temperaturi pozitive în majoritatea zonelor țării, excepție făcând suprafețe reduse din sud estul țării și din zona montană. Cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la Călărași și în zona adiacentă Carpaților Curburii la Pătârlagele (-1,0 grade Celsius), iar cea mai mare temperatură minimă (+10,5 grade Celsius) a fost observată în vestul țării la Șiria”, se mai scrie în documentul ASAS.

Caracteristici agrometeorologice (ANM)

În perioada 3-9 aprilie, aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, conform previziunilor specialiștilor ANM.

Local în vestul, centrul și nordul Moldovei, centrul, izolat sudestul Dobrogei, centrul și estul Transilvaniei, nordul și nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Rezerva de umiditate în stratul 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) local în vestul Crișanei.

„În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât la culturile de toamnă (n.r. – grâu, rapiță), cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, iar în zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent”, precizează experții agrometeo ai ANM.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), precum şi începutul alungirii paiului (10-30%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În semănăturile tardive se va definitiva faza de răsărire (100%), continuându-se de asemenea formarea frunzei a treia (10-100%).

La cultura de rapiţă va predomina înfrunzirea (7-14 frunze) la nivelul întregului teritoriu. Conform prognozei ANM, plantele de rapiță vor prezenta o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu medie şi bună, iar în sudul, vestul şi estul ţării se va înregistra alungirea tulpinii (10-20%).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole