Se instaurează din nou SECETA? Prognoza ANM pentru fermieri

Seceta s-ar putea instaura din nou în mai multe regiuni agricole din România, avertizează specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Potrivit datelor actuale, rezerva de apă din sol mai ajunge pentru trei săptămâni, iar ploile vor ocoli țara noastră în perioada următoare.

Potrivit șefului laboratorului de agrometeorologie al ANM, Daniel Alexandru, ploile nu-și vor face apariția în următoarele două săptămâni pe teritoriul României, iar temperaturile vor crește din nou până la cote caniculare. Astfel, în mai multe regiuni din țară s-ar putea instaura, din nou, seceta.

”Nu am mai avut precipitații de o săptămână două în partea de sud și sud-est. În perioada următoare, în următoarele două săptămâni, nu se mai anunță cantități de precipitații așa cum ne-am obișnuit. Nici măcar normal pentru această perioadă. Temperaturile vor crește din nou începând de luni, vor ajunge iarăși la maxime corespunzătoare pentru această perioadă. Pe fondul unei lipse de precipitații care se prefigurează în următoarele două săptămâni, va apărea ușor fenomenul de secetă.

Plantele vor fi în perioadă de consum maxim, vor utiliza foarte mult cantitatea de apă care se află în sol. În opinia mea, din punct de vedere climatologic, corelat cu condițiile de sol și fazele de vegetație în care se găsesc porumbul și floarea soarelui, până la jumătatea lunii august vor fi condiții de secetă în sudul și estul țării. Pe parcursul acestor săptămâni pot să apară modificări în ceea ce privește prognozele pe care noi le facem. (…) În următoarele 10 zile nu vor fi precipitații semnificative, dar temperaturile vor crește începând de luni”, a precizat Daniel Alexandru în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Potrivit prognozei agrometeorologice publicate de ANM pentru săptămâna următoare, în Banat, local în sudul și sud-vestul Munteniei, sudul, sud-vestul și estul Olteniei, sudul și izolat vestul Crișanei, sudul și estul Moldovei, dar și în nord-vestul Maramureșului, se vor înregistra deficiențe de apă în sol (secetă pedologică moderată).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole