Se ieftinește laptele? Ce le-a ordonat premierul Ciucă marilor lanțuri de magazine

Premierul Nicolae Ciucă a avut o nouă rundă de consultări cu toți actorii implicați în industria laptelui, de la producători și procesatori până la reprezentanții marilor magazine. Șeful Guvernului ”le-a dat temă” acestora până după paște să găsească o soluție prin care prețul laptelui la raft să scadă cu 20% în unele cazuri, dar fără să fie afectat prețul pe care îl primesc producătorii la poarta fermei.

Mai multe detalii de la întâlnire ne-a oferit Ionuț Lupu, director executiv al Holstein Ro, unul dintre reprezentanții crescătorilor prezenți la întâlnire.

”Avem un câștig, pentru că imediat după sărbătorile de Paște va fi organizată o comisie formată din reprezentanți ai retailului, procesatorilor și ai autorităților. Este delegată chiar o persoană din imediata apropiere a premierului, pentru a identifica modalitățile prin care la raft se va putea înregistra o scădere cu 20% a prețului laptelui, pentru acele categorii de produse care sunt peste 7 lei. Mă refer aici la laptele cu 3,5% și 1,5% grăsime. 10% va fi suportat de către procesator și 10% de către retail.

Pe ce a insistat premierul este ca această reducere să nu impacteze fermierul. Acest lucru ne îngrijorează pe noi cel mai mult și vrem să vedem ce soluție va găsi această echipă, astfel încât mecanismele care se vor impune pe o perioadă determinată de 6 luni să nu afecteze fermierii. (…) Așteptăm deocamdată să vedem cum se va materializa, pentru că știm că în spatele acestor decizii sunt lucruri știute și mult mai multe lucruri neștiute. Ce ne bucură este că, în momentul de față, premierul a protejat fermierii, chiar dacă am avut 2-3 ore de dialog intens”, a precizat Ionuț Lupu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totodată, se pare că vor exista modificări și la schema de ajutor de 73 euro/cap de vacă pe care o vor primi fermierii. Potrivit informațiilor din acest moment, va mai exista o sesiune în a doua jumătate a anului, astfel încât fermierii să primească mai mulți bani, iar tot bugetul de 44 de milioane de euro să fie cheltuit.

”S-a discutat și despre alte măsuri de sprijin. (…) Acum o săptămână a fost găsită o variantă, acum n-a mai stat în picioare acea variantă. Ideea este că acea sumă de 73 de euro ar trebui să fie disponibilă până în data de 15 mai, iar în a doua jumătate a anului va fi organizată o nouă sesiune, pentru a se trage toți banii din acest cuantum de 44 de milioane de euro. Mai sunt 23 de milioane disponibili, iar aceștia ar trebui să ajungă la fermieri în august-septembrie; vom vedea cât de repede se va mișca APIA pentru a face disponibili acești bani”, a mai spus Ionuț Lupu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole