SE EXTINDE GRIPA AVIARĂ

Reprezentantii ANSVSA au confirmat prezenta virusului cu influente aviare in sase judete de pe teritoriul Romaniei.

De la 30 decembrie 2017 si pana in prezent in tara noastra au fost descoperite aproximativ 12 focare, iar in cazul altor 10 suspiciuni se asteapta confirmarea Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala.

Pe teritoriul Romaniei, prezenta virusului influentei aviare la pasari domestice a fost confirmata pentru prima data pe 30 decembrie anul trecut. Primul caz a fost depistat intr-o gopodarie din localitatea Pardina, judetul Tulcea.

Pana in prezent, au fost descoperite 12 focare de influenta aviara la pasari domestice, de-a lungul a 6 judete. In Tulcea sunt patru focare active la Crişan, Periprava, C.A. Rosetti si Sulina, dar si un focar stins la Pardina. In judetul Prahova s-au confirmat doua focare active, in localitatile Balta Doamnei si Loloiasca. De asemenea, in Municipiul Bacau s-a descoperit prezenta unui singur focar, iar in Braşov la fel, un singur focar activ la Ucea de Jos. In Mureş, reprezentantii ANSVSA au identificat un singur caz la Sâncraiul de Mureş, iar in Constanta exista deja doua focare active in localitatea Almălau.

„Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, raţe, gâşte, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor). În ceea ce priveşte cazurile de influenţă aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 şi până în prezent, au fost confirmate un număr de 85 de cazuri la: raţe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă. Cazurile au fost înregistrate în 10 judeţe, astfel: Constanţa –42 de cazuri, Ialomiţa – 2 cazuri, Galaţi – 11 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamţ – 9 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iaşi – 1 caz, Bacau- 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul Bucureşti – 5 cazuri”, anunta ANSVSA.

De asemenea, un numar de 10 cazuri asteapta confirmarea din partea Laboratorului National de Referinta pentru Influenta Aviara din cadrul Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, acestea fiind in stadiul de suspiciune. Autoritatile anunta pe aceasta ca pana la aceasta data nu a fost depistata prezenta virusului in exploatatii comerciale de pasari.

Totodata, in capitala, Primaria Sectorului 1 a constituit o celula de criza dupa ce prezenta virusului gripei aviare a fost confirmata la cinci pescarusi gasiti morti in aval de Barajul Straulesti.

Medicii veterinari vor face inspectii sanitar-veterinare la pasarile domestice din zona de supraveghere pentru a identifica eventuale cazuri de imbolnavire sau mortalitate si pentru a-i informape locuitori despre masurile ce se pot lua, una dintre ele fiind interzicerea organizarii pe teritoriul Sectorului 1 de piete, targuri sau expozitii de pasari.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole