26 mai 2022 - 16:56

ULTIMA ORĂ: Se deschide o nouă rută pentru cerealele din Ucraina!

Guvernul ucrainean pare că a găsit soluția reluării exporturilor de cereale pe o rută alternativă, potrivit unor informații de ultimă oră prezentate de publicaţia ucraineană Delo, citată de AGERPRES.
La Kiev se elaborează în prezent un plan privind reluarea exportului de cereale în alte ţări, pentru a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, ministrul ucrainean pentru politica agrară şi alimentaţie, Roman Leşcenko.

Până la escaladarea conflictului din Ucraina, exporturile de cereale din țara vecină se realizau în proporţie de 80% prin porturile sale de la Marea Neagră. La ora actuală, acestea sunt complet blocate de forţele ruse, iar guvernul ucrainean caută noi modalităţi pentru a relua exportul de cereale.

Una dintre soluții prevede ca exporturile să se facă pe calea ferată prin graniţa de vest a ţării, însă această modalitate nu asigură volume satisfăcătoare.

„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a ţării «reducerea la zero» a cotelor, restricţiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova şi România”, a explicat Leşcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruşi.

„Avem nevoie să deschidem cel puţin un port şi vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menţionat Leşcenko,

Potrivit oficialului ucrainean, o criză alimentară globală ar putea duce la o criză economică în lumea întreagă. De aceea, a subliniat Leşcenko, „încheierea războiului în Ucraina reprezintă o problemă de importanţă mondială, nu doar regională”.

În urma blocării exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit ţările din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Est, notează jurnaliștii de la Delo. Timp de 10 ani, Ucraina nu a restricţionat exporturile şi a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste ţări.

Potrivit șeful adjunct al preşedinţiei de la Kiev, Rostislav Şurma, obiectivul Ucrainei în acest an este să strângă cel puţin 70% din recolta de anul trecut.

Pe de altă parte, potrivit unor informații publicate de Ukrainska Pravda, citată de dpa, cinci nave încărcate cu grâu au „dispărut” zilele trecute din portul Berdiansk, oraş ucrainean la Marea Azov. Ultima oară, acestea ar fi fost văzute când erau mutate de remorchere ruseşti şi duse într-un loc necunoscut, însă această informaţie nu a putut fi verificată din surse independente, notează dpa.

Dispariţia navelor ucrainene cu grâu a fost confirmată însă de șeful administraţiei regionale Zaporojie, Olexandr Staruh. Conform documentelor vamale, la bordul acestor nave se aflau câteva zeci de tone de cereale, spune el.

Portul Berdiansk a căzut în mâinile forţelor ruse după aproape două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta fiind situat în apropiere de oraşul-port Mariupol, care, la rândul său, se află sub asediu de mai mult timp.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.