Se deschid târgurile de animale? Ce spune Ministrul Agriculturii

Mulți dintre crescătorii de animale români ar vrea să vadă redeschise târgurile de animale. Situația epidemiologică din țara noastră, atât în ceea ce privește pesta porcină africană, cât și pandemia de coronavirus, nu a permis deschiderea acestora de luni bune. Se pare, însă, că autoritățile fac câțiva pași înspre redeschiderea acestor târguri în lunile următoare.

În urmă cu două săptămâni, senatorul de Alba, Călin Mătieș, anunța că a obținut o promisiune de la președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, că târgurile de animale se vor deschide în luna mai fără porci. Deocamdată, însă, nu este clar dacă această măsură va fi pusă în aplicare.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a deschis subiectul și în discuția cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. Acesta a precizat că redeschiderea târgurilor nu ține de un ordin la nivel național, ci stă în mâinile autorităților locale, care trebuie să evalueze situația epidemiologică.

”Târgurile de animale practic nu sunt închise sau deschise de la nivel național. Și atunci când a apărut pesta porcină africană, închiderea sau deschiderea târgurilor se face de către comitetul local de combatere a bolilor, unde prefectul, împreună cu direcția sanitar-veterinară, cu direcția sanitară, cu cei de la Mediu, fac o analiză de risc. Dacă după numărul de focare, numărul de infectați zilnic, își asumă deschiderea unor astfel de târguri de animale, vor fi deschise. În această perioadă de când a apărut pesta porcină africană, au fost primării sau consilii județene care au deschis în anumite condiții cel puțin târgurile de ovine și bovine. Dar asta în urma unei analize a centrului local de combatere a bolilor”, a precizat șeful MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole