17 septembrie 2021 - 15:21

Se ascunde adevarul despre stocurile de alimente? Seful MADR vine cu lamuriri

Conspirație sau neînțelegere? În ultimele zile au apărut diverse speculații în opinia publică, legate de faptul că s-ar ascunde adevărul legat de stocurile de alimente de care dispune România la momentul actual. Controversa a pornit după ce, pe site-ul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a fost publicat un ordin intern, care a dispărut apoi imediat. 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a clarificat situația în exclusivitate la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Șeful MADR a precizat că este vorba de o neînțelegere, acel ordin fiind dat pentru angajații instituției, care lucrează cu datele legate de stocurile operatorilor economici. Potrivit acestuia, ordinul respectiv are rolul de a proteja aceste cifre, pentru ca datele unui operator economic să nu intre în posesia concurenței.

”Am văzut că unii au făcut vâlvă mare pe acest subiect. Noi am dat acest ordin și era normal să dăm acest ordin, pentru că mai multe persoane din Minister lucrează cu niște date pe care noi încercăm să le colectăm de la agenții economici: în primul rând datele de identificare, stocurile, dar și capacitatea de procesare. Or aceste date nu trebuie să ajungă pe mâna concurenței. Este normal, este legal și este moral ca nimeni să nu divulge, chiar dacă are acces la ele, date ale unor operatori economici privind stocurile, capacitatea de procesare și datele de identificare. De aceea am dat acest ordin. Este un ordin intern și toți cei care lucrează cu aceste date și cărora le-am cerut să colecteze aceste date trebuie să-l înțeleagă. Le-am cerut agenților economici pentru că noi, de la începutul crizei, eram preocupați de două lucruri, pe lângă multe altele: să monitorizăm prețurile și stocurile. Pentru că și presa și oamenii ne întrebau în mod obsesiv dacă o să avem ce mânca, ce va fi, cât durează criza, o să avem ce să punem pe masă etc. Atunci, obligația noastră a fost să monitorizăm aceste stocuri, de aceea a trebuit să le cerem aceste date operatorilor economici, promițând că nu o să divulgăm acele cifre concurenței. Este logic. Așa că am făcut acest ordin intern prin care am cerut colegilor care lucrează cu aceste date să nu le divulge în altă parte. Nu este niciun secret. Cineva de la ANZ l-a pus pe site, iar apoi l-au dat jos”, a clarificat ministrul Adrian Oros, în exclusivitate pentru AGRO TV.